10 locuri din Romania în care trebuie să ajungi vara aceasta

Ți-ai făcut bagajul și ești gata de vacanță? Înainte de a porni la drum, trage un ochi pe lista de mai jos pentru mai multă inspirație în definirea itinerariului tău. Găsești aici câteva propuneri interesante cu locuri din țară pe care ar trebui să le vizitezi vara aceasta sau măcar să le treci în wishlist pentru viitor. Iată, deci, o parte din frumusețile României:

 1. Cazanele Dunării

Localizare: jud. Mehedinți, vezi harta

O plimbare cu barca (acoperită) pe Dunăre este numai bună pentru o zi de vară. Cazanele Dunării fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier și reprezintă poate cea mai faină zonă a defileului Dunării. Cazanele Mici (cu o lungime de  3 km) și Cazanele Mari (cu o lungime de 4 km) prezintă niște imagini spectaculoase, atât naturale cât și construite de om. Vei putea vedea aici Statuia lui Decebal, o operă recent construită în condiții dificile, Mănăstirea Mraconia așezată chiar pe malul Dunării, poți vizita Peșterile Veterani și Ponicova și dacă vrei să vezi întreaga panorama îți recomand să faci o drumeție pe Ciucaru Mare. Află aici câteva informații despre întreaga zonă.


2. Așezările rupestre din Țara Luanei

Localizare: jud. Buzău, vezi hartă

Țara Luanei păstrează cele mai impresionante vestigii rupestre din Munții Buzăului, ce se extind pe raza localităților Colți, Bozioru și Brăești. Acest loc este presărat cu povești și legende care conferă zonei un aer mistic. Datând încă din perioada neolitică, așezările sunt situate într-un mediu natural aparte, în care fenomenele reale se împletesc cu cele imaginare, creând un amestec plin de farmec.

Drumul Luanei îl găsești descris în acest articol.


3. Sarmisegetusa Regia

Localizare: jud. Hunedoara, vezi harta

Țara Hațegului ascunde un loc în care legendele se împletesc cu realitatea, iar rămășițele unei lumi demult apuse sunt scoase la iveală. Sarmisegetusa Regia (cea regească) a fost capitala statului dac  înainte de războaiele cu Imperiul Roman și a reprezentat cel mai important centru militar, politic și religios. Aflată la 1.200 de metri altitudine, această fortăreață din Munții Orăștie cuprindea șase citadele și o zonă sacră ce conținea sanctuare circulare, cel mai important fiind Calendarul Circular. Mai multe indicații poți afla aici.


4. Mocănița din Maramureș

Localizare: jud. Maramureș, vezi harta

Dacă vrei să faci o călătorie în timp, atunci negreșit trebuie să ajungi în Vişeu de Sus, locul din care porneşte trenul cu aburi spre trecut. Traseul şinelor te poartă pe Valea Vaserului într-un cadru sălbatic și plin de povești de pe vremea războaielor mondiale. Călătoria durează mai bine de 4 ore, distanța fiind de aproximativ 43 km, la care se adaugă și oprirea din stația Paltin, loc în care se poate ospăta pe îndelete în ritmul melodiilor populare tradiționale. Această mocănița este singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului. Aici găsești programul de funcționare și alte date trebuincioase.


5. Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Localizare: jud. Caraș-Severin, vezi harta

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița prezintă o frumusețe sălbatică din sudul Munților Aninei ce ascunde zone deosebite, marcate de povești și legende.  Aici vei găsi culori ireale, cascade fotogenice, păduri răpitoare, chei și tunele fără de sfârșit. În această zonă se află și Cascada Bigăr, una dintre cele mai spectaculoase și apreciate cascade din lume. Câteva idei de trasee și informații utile vei descoperi în articolul dedicat acestui loc.


6. Lacul și stațiunea Colibița

Localizare: jud. Bistrița-Năsăud, vezi harta

Un loc numai bun pentru relaxare și aer de munte combinat cu cel de mare. Căci, la drept vorbind, aici vei găsi marea de la munte, 2 în 1. Lacul Colibița este situat la 50 km de localitatea Bistrița, chiar la poalele Munților Călimani și fascinează prin frumusețea sălbatică și pitorească. Acesta este un lac de acumulare artificial amenajat în perioada 1977-1991 pe cursul răului Bistrița, fiind situat la o altitudine de 900m. Stațiunea Colibița se distinge prin amplasare sa prielnică pentru o serie de drumeții pe munte dar și prin jurul lacului.


7. Cheile Râmețului și Piatra Secuiului

Localizare: jud. Alba, vezi harta

Un mic univers spectaculos și sălbatic te așteptă undeva ascuns în Munții Trascăului. Aci vei descoperi forme și texturi deosebite, care te provoacă să le admiri și, de ce nu, să le escaladezi. Căci da, traseul prin Cheile Râmețului te poartă pe firul apei, pe stânci, pe sub ele, te cocoți prin cele mai neașteptate locuri în goana după marcaje. Iar Piatra Secuiului este de-a dreptul impresionantă și unică prin măreția sa. Tot în această zonă poți vizita satul Rimetea și te poți aventura până la Cetatea Colțești. Citește mai multe în acest articol.


8. Cheile Șugăului

Localizare: jud. Neamț, vezi harta

Chiar la intrarea în Cheile Bicazului, cum vii dinspre localitatea Bicaz, se află (pe partea dreaptă) intrarea într-o rezervație mai puțin cunoscută de unii, dar care impresionează prin spectacolul formelor. Rezervația Naturală Cheile Șugăului-Munticelu  se mândrește cu niște trasee spectaculoase de via ferrata, dar și cu trasee de hiking ceva mai ușoare, care îți dezvăluie peisaje și panorame unice. Citește aici întregul articol.


9. Rezervația Tinovul Mare

Localizare: jud. Suceava, vezi harta

Tinovul Mare păstrează cea mai mare rezervație de turbă din România. Aici vei găsi mlaștini întinse, zone umede în care se acumulează turba, un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante.  Podețul de lemn care te va purta prin acest loc face ca totul să fie mai spectaculos. Rezervația se află la poalele Călimanilor în Depresiunea Dornelor și se extinde pe o suprafață de aproximativ 682 hectare. Citește aici întregul articol.


10. Prăpăstiile Zărneștilor și satele românești

Localizare: jud. Brașov, vezi harta

Cheile Zărneștilor sunt perfecte pentru o zi toridă de vară. Răcoarea și spectacolul formațiunilor stâncoase te vor atrage și încânta peste măsură. Traseul este foarte ușor astfel încât oricine poate veni aici să-l descopere. Dacă ești  în formă și ai mai multă experiență pe munte, poți porni de aici pe unul dintre traseele care urcă pe Piatra Craiului. Dacă vrei ceva mai ușor, atunci pornește spre satele pitorești  Măgura, Peștera, Șirnea. Panoramele fantastice și viața satului îți vor crea acel sentiment de tihnă și bine dispoziție pe care îl căutai demult. Citește mai multe despre farmecul locului în acest articol.

Călătorii frumoase să ai!

 

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/10-locuri-din-romania-vara/
Twitter
Pinterest
34

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: