Tură cu peripeții în Cheile Șugăului

O rezervație poate mai puțin cunoscută de unii, dar impresionantă prin spectacolul formelor, Cheile Șugăului-Munticelu reprezintă o arie protejată din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Cheile Șugăului sunt foarte înguste și au o lungime de 350 m, fiind străbătute de Șugău, afluent al Bicazului. Noi nu am putut coborî să le străbatem (nici nu cred că este permis accesul), ci le-am admirat de la oarece înălțime. Din acest loc pornesc traseele de hiking și de via ferrata, traseee ce îți vor dezvăluie peisaje sălbatice și panorame unice.

Cum ajungi aici?

Chiar la ieșirea din satul Bicaz-Chei și intrarea în Cheile Bicazului (cum vii dinspre localitatea Bicaz) vei găsi pe partea dreaptă intrarea în rezervație. Aici există o mică parcare și un panou de informare despre zonă și traseele pe care le poți parcurge. Taxa de intrare în rezervație este de 5 lei.

Traseul nostru

Circuit: Cabana Ecolog – Șaua Strungii – versant vestic Munticelu – Piatra Șugăului – Jgheabu cu Luși – Cabana Ecolog

Distanța: 3 km

Durata: 2 h 30 min (cu tot cu pauze)

Altitudinea maximă: 900 m

Dificultate: traseu dificil!

După cinci minute de la intrarea rezervație am ajuns la Cabana Ecolog. Aici poți sta la soare pe băncuțe sau pe terasa cabanei, te poți da în leagăn sau, dacă ești pregătit, poți închiria echipament pentru via ferrata. Voi explica mai multe despre această activitate la finalul articolului.

Noi am pornit pe traseul nr. 3 cu marcajul triunghi roșu. Totul părea bine și frumos, păsările cântau de zor, izvorul curgea lin, iar poteca (ce părea) prietenoasă ne conducea spre sălbăticie. Urmărim marcajele bine puse la punct și ne îndreptăm spre sălbăticie. Nici urmă de oameni pe traseu, fapt ce ne dă puțin de gândit… Începe un urcuș anevoios și ne gândim cu jale la cum va fi coborârea.

Din cauza pădurii dese, la un moment dat, am pierdut marcajul. Să vezi atunci ce nebunie a fost. Am încercat să abordăm în fel și chip noua potecă (căci era destul de bătătorită, semn că și alții ar fi venit pe aici). Dar în zadar. Cea mai bună soluție în astfel de cazuri este să te întorci la ultimul marcaj pe care l-ai văzut. Zis și făcut. Ca să vezi, era o mică intersecție pe care o ratasem din cauza boscheților. Drumul ducea la dreapta, pe sub pietre, iar noi mergeam eronat la stânga (poate că pe urmele animalelor). Dar am revenit pe potecă în timp util.

În cele din urmă ajungem la punctul de observare: un balcon din lemn frumos amenajat cu masă și băncuțe. Ne-am tras sufletul preț de câteva minute și am admirat depărtările. Dacă am fi știu ce ne aștepta în continuare cred că am fi riscat și am fi coborât pe unde am urcat. Dar deh…

Când am pornit de la cabană, nu am citit pe panou partea cu „traseu dificil” și rău am făcut, căci sus ne așteaptau niște porțiuni foarte grele și imposibile de abordat fără mănuși și ceva echilibristică. Cablurile au început să apară când am ajuns la altitudinea maximă. Iar coborârea urma să fie de-a dreptul chinuitoare.

Cred că acest traseu este făcut pentru oamenii foarte înalți, căci prinderile erau rare iar când încercam să cobor vertical pe stâncă nu puteam ajunge la următorul sprijin. Trebuia să îmi las toată greutatea în mâini și să mă las în jos în cel mai nefiresc mod, fără un alt sprijin. Alex era mai viteaz și mă ajuta cum putea. Dar am supraviețuit și nu am pățit nimic. Înafara de palmele mele care au suferit câteva zile după această aventură.

Eram fericiți nevoie mare după ce am terminat coborârea de pe stânci încât nici nu am mai băgat de seamă grohotișul și rădăcinile ude pe care călcam. Când am depășit zona asta și am intrat în pădure știam că totul va fi bine. Peste jumătate de oră eram ajunși la mașină.

Dacă știam că traseul va fi așa cu siguranță nu ne mai aventuram pe el. Oricum (vorba melodiei) a doua oară n-o mai fac. Data viitoare vom lua traseul de Via ferrata Astragalus căci totul pare mai sigur acolo atunci când ai echipamentul potrivit și ești asigurat. Există 5 rute pe care le poți face, în funcție de puterea și experiența ta. Din echipamentele obligatorii pentru via ferrata fac parte: hamul, casca, setul via ferrata, mânușile de protecție, carabiniera cu siguranță și lonja suplimentară (pentru autoasigurare la un punct fix). Mai multe informații găsești aici.

 

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/tura-cu-peripetii-cheile-sugaului/
Twitter
Pinterest
11

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: