Locuri din România mai puțin frecventate în care merită să ajungi vara aceasta

În această perioadă ne îndreptăm mai cu seamă atenția asupra frumoaselor noastre meleaguri, încercând să (re)descoperim locuri mai puțin frecventate și explorate până acum de noi. Vrem să ne ferim de aglomerațiile și cozile de turiști din zonele arhicunoscute, dar nu garantăm că aceștia nu vor ajunge să se împânzească prin toate colțurile țării (având în vedere situația excepțională din prezent), fie ele cât de îndepărtate și uitate de vremuri. Timpurile pe care le trăim acum ne îndeamnă (chiar forțează) să căutăm ceea ce nu căutam neapărat înainte, să explorăm ceea ce nu știam că există, să ieșim din zona de confort și să ne întoarcem în natură. Așadar, am construit mai jos o listă atractivă de locuri pe care noi le-am bifat în ultimul timp:

Cheile Băniței și Peștera Bolii

Cheile Băniței sunt situate la ieșirea din Petroșani către Hațeg, în județul Hunedoara (imediat dupe curbe, pe partea dreaptă, se află o benzinărie dezafectată unde vei lăsa mașina și vei începe traseul). Nu durează nici 5 minute și pătrunzi în universul calcaros. Traseul te poartă prin apă, căci stâncile ude sunt mai greu de escaladat, însă pe căldura torită a verii este o adevărată desfătare (recomand încălțări de apă). Cheile sunt scurte dar spectaculoase, sălbăticia peisajului transformând plimbarea într-o tură pe cinste. Durata totală a incursiunii ajunge undeva la jumătate de oră, iar intrarea este liberă. Vezi aici amplasarea lor.

În imediata apropiere (la nici 2 km depărtare) se află Peștera Bolii pe care noi am descoperit-o întâmplător datorită indicatorului de pe drumul european. Numele peșterii nu vine de la nici o molimă abătută asupra acestor locuri, ci de la voievodul Bolia care a domnit undeva prin secolul al XV-lea. Acest loc se aseamănă oarecum cu Peștera Scărișoara deoarece, ca și acolo, ai de coborât ceva trepte până dai de gura peșterii. Ce este deosebit la această peșteră, unică în țară, e faptul că răul o străbate în întregime, iar traseul te va purta pe o serie de podețe amenajate și luminoase. O altă curiozitate la această peștere este faptul că nu există stalactite și stalacmite din cauza fluxului continuu de aer care nu ajută apariția formațiunilor. Taxa de vizitare este de 15 lei/adult.

Podul lui Dumnezeu, Ponoarele (Lacul Zăton)

Podul lui Dumnezeu (județul Mehedinți) este unul dintre cele trei poduri naturale din lume, accesibil și (încă) funcțional. Este format din calcar ca urmare a surpării tavanului unei vechi peșteri. Chiar lângă acesta se află Peștera Podului, un ochi întunecat apărut parcă de nicăieri. Vezi aici amplasarea pe hartă.

Dealul situat deasupra acestora păstrează o „mare” de lapiezuri (formațiuni asemănătoare cu niște mini canioanele), iar vederea de acolo se îndreaptă către Lacul Zăton.

În această zona mai puteți vedea Pădurea de Liliac (surprinzătoare în luna mai), Peștera Ponoarele, Peștera Bulba, Cheile și Peștera Băluței.

Cheile Corcoaia și Valea Cernei

Aceste formațiuni, cu adevărat desăvârșite, fac parte din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, județul Gorj (la ieșire din Cerna Sat). Chiar dacă drumul nu e tocmai amenajat după ce părăsești asfaltul, cheile merită orice sacrificiu. Râul Cerna și-a făcut loc printre pereții calcaroși ai Munților Mehedinți, formând un canion spectaculos de aproximativ 300 m. Vizitarea cheilor nu îți va lua mai mult de jumătate de oră (traseul este amenajat cu balustrade de protecție). Intrarea este liberă. Vezi aici amplasarea lor.

Valea Cernei este plină de trasee și locuri frumoase. Amintesc aici câteva dintre ele: Cheile Țăsnei, Cheile Tâmnei, Cascada Vânturătoarea, Poiana Cicilovete, Cătunele Ineleț și Scărișoara și multe altele.

Ciucaru Mic și Ciucaru Mare (Cazanele Dunării)

Cazanele Dunării ne încântă oricând și oricum dar, probabil, nu mulți s-au aventurat pe cele două vârfulețe cu vederi senzaționale asupra Cazanelor Mici și Cazanelor Mari. Ciucaru Mic îl poți urca într-o oră pe traseul ce pornește din localitatea Dubova (marcaj triunghi roșu).

Traseul ce te duce pe Ciucaru Mare pornește de pe DN57 (în apropiere de localitatea Dubova) și, după nici o oră de urcat lejer, ajungi la prima panoramă (marcaj trunghi galben). Perspectivele sunt cu totul fenomenale. Citește aici ce mai poți vedea în Cazanele Dunării.

Cheile Sohodolului

În apropiere de Târgu Jiu (la limita județului Gorj cu județul Hunedoara) se află o frumusețe sălbatică și calcaroasă transformată de râul Sohodol într-un loc de poveste. Cele mai inedite repere și formațiuni ale zonei sunt Nările, Inelul, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii și Fusteica. Vezi aici amplasarea lor.

Cheile Moara Dracului

Localitatea Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, ascunde un loc uimitor și mai puțin cunoscut: Cheile Moara Dracului. (Amplasare: cum vii dinspre Gura Humorului, la intrarea în Câmpulung Moldovenesc, vei găsi o curbă accentuată spre dreapta, iar traseul nostru începe pe partea stângă, după trecerea de cale ferată; drumul de munte merge cam 5 km prin plaiurile bucovinene până ce vei ajunge la destinație).

Lungimea cheilor este destul de mică, dar îți garantez că vei fi fascinat de formele și pereții stâncoși ce te înconjoară (loc numai bun de hoinărit într-o zi toridă de vară). De aici poți urca mai departe spre crestele Munților Rarău.

Drum bun!

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/locuri-din-romania-mai-putin-frecventate-in-care-merita-sa-ajungi-vara-aceasta/
Twitter
Pinterest
13

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: