3 trasee din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița descoperă călătorului o frumusețe sălbatică din sudul Munților Aninei (județul Caraș-Severin), ce păstrează un fior plin de povești și legende. Iar dacă pașii te vor purta către aceste locuri, iată câteva trasee faine pe care noi le-am parcurs și care merită pregustate pe îndelete:

 

1. Traseu și marcaj:
Cascada La Văioaga – Ochiul Beiului – Cascada Beușnița – retur
Durata:  ∼ 2h
Grad de dificultate: ușor

 

Cum vii dinspre Podul Beiului, pe drumul forestier, ai de mers 5 km pe Valea Beiului pentru a ajunge la Păstrăvărie (locul de unde începe marcajul triunghi albastru). Noi am ales să parcurgem această distanță cu mașina pentru a câștiga ceva timp. Înainte însă de a ajunge la finalul drumului forestier, pe partea dreaptă, te așteaptă un indicator micuț care te anunță că undeva în vale se află Cascada La Văioaga. Cobori câțiva metri pe o pantă nu tocmai prietenoasă și dai cu ochii de ceva frumos. Un voal alb, care se agită de zor nevoie, creează o minune de cascadă.

Continuăm drumul cu mașina și ajungem la Păstrăvărie, unde se află și o zonă de camping. Din acest punct, urmăm marcajul triunghi albastru și o luăm la pas prin pădure. Înaintăm cam jumătate de oră și ajungem la un lac cu totul deosebit. Ochiul Beiului este situat la o altitudine de 310m, având o adâncime de 3,6m și un diametru total de 15m. Acesta este alimentat de un izbuc, izvor care  alimentează lacul în permanență și care împiedică înghețul iarna (temperatura apei în anotimpul geros ajungând chiar la +8 grade). Nuanțele ireale ale lacul se schimbă în permanentă, ademenind turiștii de pretutindeni.

Urmăm traseul pentru încă 30 de minute și ajungem la Cascada Beușnița. Fiind o perioadă mai secetoasă, cascada nu era la cea mai mare dimensiune, ceea ce ne-a permis să ne apropriem mai mult pentru a o admira.


2. Traseu și marcaj:
Sasca Română – La Tunele – retur
Durata: 2h
Grad de dificultate: ușor

 

Pornind din satul Sasca Română, traversând niște poienițe frumoase și urcând puțin câte puțin prin culoare bogate de foioase, ajungi într-o zonă spectaculoasă formată dintr-o succesiune de 7 tunele săpate în stâncă. Mai lungi sau mai scurte, mai joase sau mai înalte, mai întunecate sau luminate, aceste tunele te vor încânta de-a dreptul. Îți recomand să ai o frontală/lumină la tine, căci Tunelul Mare măsoară 40 de metri, ceea ce face ca lumina soarelui să dispară complet.

Acest traseu poate fi parcurs și de la Podul Beiului (în sens invers), fără a fi nevoit să mai ajungi în sat, scurtând distanța cu o oră.


3. Traseu și marcaj:
Sasca Montană – Cascada Șușara – retur
Durata: 2h
Grad de dificultate: ușor (există o porțiune mică cu cabluri)

 

Din satul Sasca Montană, pe firul Văii Șușara, o pornești pe un traseu delicios de circa 40 de minute. Traversezi o pădure de brazi, alta de foioase, treci prin Defileul Șușarei, faci puțină echilibristică pe câteva cabluri și ajungi la Cascada Șușara. Aceasta este formată din două trepte și are o înălțime de 15 metri, fapt ce o face spectaculoasă.

Explorează zona la pas și vei descoperi nenumărate alte trasee, care îți vor prilejui noi minunății ale acestui parc natural.

Unde te poți caza în zonă?

Noi am ales să tragem la Pensiunea Casa cu Roți (în mai 2015) din localitatea Sasca Română (comuna Sasca Montană), fiind poziționată chiar la intrarea în Parcul Național Cheile Nerei. Pensiunea este amenajată în stil rustic, având căsuțe tematice și o curte mare în care te poți relaxa cum se cuvine. Mâncarea este super bună iar gazdele sunt primitoare și dornice să îți povestească mai multe despre frumusețea locului.

Ce mai poți face în apropiere?

Cu siguranță ai auzit de Cascada Bigăr, una dintre cele mai spectaculoase și apreciate cascade de anumite publicații străine. Ei bine, aceasta se află la o oră și jumătate de mers cu mașina de localitatea Sasca Română, pe DN57B (direcția Oravița-Anina) și merită toată admirația. Rezervația Izbucul Bigăr se află chiar înainte de satul Bozovici, cascada fiind plasată pe marginea drumului național.

Tot aici poți faci o scurtă drumeție de 10 minute spre Grota Bigăr și Izvorul Bigăr, locul din care iese apa la suprafață din subteran.

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/3-trasee-din-parcul-national-cheile-nerei-beusnita/
Twitter
Pinterest
14

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: