Am petrecut ca în Roman holiday, dar în variantă color. Aceiași fiori ai trecutului ne-au întâmpinat peste tot și ne-au ghidat prin cele mai fascinante locuri. Chiar dacă a trecut ceva vreme de la această deplasare (aproape 2 ani), Roma va rămâne mereu aceeași, așteptând cu răbdare călătorii de pretutindeni. În cele patru zile petrecute aici am colindam străduțele la pas, am savurat pe îndelete bunătățile gastronomice, am aflat istoria din cele mai impresionante muzee și, cel mai important, am rămas și cu bani la final. Să vă povestesc cum am reușit asta.
Transportul
Noi am ales să zburăm cu Tarom direct din Iași și ne-a ajuns undeva la 150 euro de persoană cu taxe și bagaj de cală. Acum, însă, poți găsi oferte mai bune la Blue Air, dar trebuie să fii atent la taxele adiționale care cresc semnificativ prețul final. Oricare variantă ai alege, vei ajunge pe aeroportul Fiumicino.
Distanța dintre aeroport și oraș (30 km) am parcurs-o cu trenul și ni s-a părut cea mai bună alegere. Vei găsi multe indicatoare care să te îndrume spre stația corectă, iar odată ce ai urcat în tren poți sta relaxat pentru următoarele 40 de minute, căci atât durează drumul până în Roma (Gara Termini).
Hotelul nostru era situat la 5 minute depărtare de gară (în Piazza della Repubblica), aşa că am luat+o pe jos. Cu un pic de ajutor din partea localnicilor, căci harta n-am reușit să o deslușim la ora aceea, am ajuns teferi la cazare, pe o ploaie ce ne-a dat puțină bătaie de cap.
În ceea ce privește transportul prin oraș, am apelat la metrou doar într-o zi: ne-am făcut un abonament pentru 24 ore cu 7 euro/pers. În rest, am străbătut Roma la pas.
Cazarea
Hotelul ales ne noi de pe Booking se afla lângă Piazza della Repubblica, aproape de stația de metrou cu același nume. Există și varianta Airbnb, dar depinde ce necesități aveți voi. Chiar dacă camera nu a fost cine știe ce, nouă ne-a convenit varianta și amplasarea asta pentru că am putut bate mai bine orașul la pas. Am venit să gustăm din Roma, nu să stăm închiși între patru pereți.
Mâncarea
Gurmandul din tine va fi răsfățat în Roma. Trebuie să încerci cât mai multe feluri, dar fără să exagerezi, căci prețurile pot fi la fel de piperate ca mâncarea. Am făcut câteva ieșiri la restaurant, dar restul meselor le preparam noi sau le luam pe drum, în funcție de ce ne ieșea în cale (patiserii, fast food). La restaurant, am sărbătorit cu niște paste delicioase în Piazza Navona (căci era și ziua mea). Apoi ne-am oprit în apropiere de Colosseo și ne-am ospătat cu o pizza cam condimentată pentru gusturile noastre. Am cheltuit ceva bani pe mâncare, dar ne-am satisfăcut papilele gustative.
Ce am vizitat
Am încercat să împărțim pe zile și pe zone ceea ce urma să vizităm, elaborând următorul plan:
Prima zi
- Am luat metroul până la Vatican, colindând puțin zona. După o vreme bună de stat la coadă, am vizitat în cele din urmă muzeul (16 euro biletul). Ne-am bucurat astfel de un excelent periplu prin timp.
- Am mers apoi pe străduțe până în Piazza dei Tribunali.
- Am luat metroul spre Piazza di Spagna și am rătăcit prin zonă până înapoi la hotel.
A doua zi
- Am pornit pe jos, traversând parcuri cu portocali și străduțe înguste, făcând oprire la: Fontana di Trevi (care se afla în reparație), Templo Adriano, Pantheon, Piazza Navona.
- Am vizitat pe îndelete Castelul Sant Angelo, prețul unui bilet fiind de 10 euro.
- Spre seară, am pornit la pas spre Colloseo (cu oprire la Monumentul Național Vittorio Emanuele II) pentru a admira cel mai frumos curcubeu, cadou de ziua mea.
A treia zi
- Dimineața am făcut o incursiune în zona Colonna Traianna și Foro Traiano.
- De acolo, am mers mai departe spre Colosseo, pe care l-am și vizitat (prețul unui bilet – 7,5 euro).
- În partea a doua a zilei am explorat Dealul Palatin și Forumul Roman.
A patra zi
- Fiind și ultimele ore înainte de a pleca spre casă, am cutrierat străduțele și câteva magazine, ajungând până în zona cu Palazzo Montecitorio.
Pe ce mai cheltuim banii?
Mici daruri pentru cei dragi, suveniruri și alte amintiri fizice care să vă încapă în bagaj. Evitați să cumpărați din zonele centrale, cele mai aglomerate, căci prețul va fi super umflat. Găsiți aceleași obiecte și la câteva străduțe mai încolo, la jumătate din sumă. Iar în duty free nu vă lăsați purtat de val, ci încercați pe cât puteți să fiți chibzuiți.
Câteva sfaturi
- Încercați să vă stabiliți cu cazarea undeva aproape de metrou, preferabil camera să aibă o mică chicinetă pentru a vă putea prepara una alta.
- Caută să rezervi sau să cumperi online bilete pentru muzee pentru a evita cozile. Noi am pierdut 2 ore pentru a intra în Muzeul Vaticanului și înco vreo oră la Colosseo.
- Beneficiază de accesul gratuit la obiectivele turistice. Multe muzee au o zi din săptămână sau din lună când intrarea este gratuită. Dă un search pe google și află care este programul muzeului pe care vrei să îl vizitezi.
- Alege mersul pe jos în detrimentul deplasării cu mijloacele de transport. Vei economisi niște bani frumoși.
- Nu porni pe traseele cele mai frecventate de turiști. Caută străduțele lăturalnice și întră în contact cu viața orașului.