Rezervația Tinovul Mare din Poiana Stampei

Tinovul Mare păstrează cea mai mare rezervație (mlaștină) de turbă din România. Aflată în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor în Depresiunea Dornelor, aceasta se extinde pe o suprafață de aproximativ 682 hectare.

Ce sunt tinoavele sau turbăriile?

Sunt niște mlaștini, zone umede în care se acumulează turba, un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante, slab sau deloc descompusă din cauza lipsei de oxigen. Apariția unei astfel de arii este determinată de o serie de factori printre care bilanțul dintre apă și climă, care trebuie să fie nul sau pozitiv astfel încât solul să fie mereu inundat sau umed. De asemenea, terenul sub forma unei depresiuni reprezintă un alt factor propice pentru turbării.

 

Cum ajungi aici?

Venind pe direcția Vatra Dornei – Bistrița pe E58 vei ajunge în localitatea Poiana Stampei (după 20 km). La un moment dat se face stânga și ne abatem de la drumul principal, urmând indicatorul spre satul Dornișoara. Se merge aproximativ 4 km (menținând direcția dreapta) pe un drum pietruit în stare bună, până la o mică intersecție. Aici vei observa un panou informativ pe partea dreapta ce vestește intrarea în rezervație.

Traseul Tinovul Mare

Traversăm linia ferată și intrăm într-o pădure de pin cam misterioasă. Înaintăm până ce ajungem la podețul de lemn amenajat recent, ce ne va purta prin toată rezervația. Traseul are 2 km dus-întors și se parcurge în cel mai relaxant mod posibil.

Din loc în loc sunt amenajate niște spații cu bănci și panouri informative care să te dumirească mai bine cu privire la faună, floră și ce mai există pe aici.

Podețul în linie dreaptă, amenajat deasupra mlaștinii, este de-a dreptul fotogenic și aduce o notă aparte imaginii de ansamblu. În perioada mai-iunie pădurea capătă o nuanță albă datorită unei plante care a găsit aici cele mai prielnice condiții de dezvoltare (soluri mai acide), și anume, bumbăcărița.

Ajungând la finalul podețului vei auzi un pârâu gălăgios și vuietul europenei. Poți ieși din rezervație și pe aici, însă noi ne-am întors pe drumul pe care am venit, pentru a admira încă o dată Tinovul Mare.

Ce mai poți face în zonă?

Noi am lăsat Călimanii pe altă dată și ne-am îndreptat spre Rarău-Giumalău. Am reperat din mers traseul spre vârful Giumalău cu gândul la o viitoare escapadă și am pornit pe Transrarău. De astă dată, am urcat din Chiril și am coborât spre Pojorâta. După o ședere cu vedere către Pietrele Doamnei (printre florile de munte) am pornit, fără prea mare tragere de inimă, înapoi spre casă.

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/rezervatia-tinovul-mare-poiana-stampei/
Twitter
Pinterest
13

3 comments

  1. Buna Ioana! Ma bucur ca am dat peste articolul tau cu indicatii despre cum ajungi in Tinovul Mare. Peste 2 saptamani voi ajunge in zona si voi tine cont de ele. Voi sta 3 zile, cu cazare chiar in Poiana Stampei, si pe langa Transrarau si Tivov as vrea sa ajung la Colibita. Multumesc si daca mai alte recomandari, primesc cu drag! 🙂

    1. Buna Andreea! E foarte frumoasa zona si iti recomand, daca ai timp, sa faci si traseele de pe Rarau: Pietrele Doamnei – Piatra Soimului. Calatorie frumoasa! 🙂

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: