Un sat pe nume Rimetea

Citisem deja câteva ponturi de călătorii care descriau foarte fain satul Rimetea și Piatra Secuiului, și, fiindcă urma să ajungem și noi prin zona respectivă (vara anului 2014), am decis să ne abatem puțin de la traseu pentru a vedea minunățiile locurilor cu pricina.

Panorama1

Cred că unul dintre cele mai cochete sate pe care le-am colindat în excursiile noastre este Rimetea, sat din județul Alba (Transilvania). Plin de case tradiționale, de oameni frumoși și gospodari, Rimetea se situează la poalele munților Apuseni, mai exact, este vegheat de Piatra Secuiului. (Pentru cei care nu știu, Piatra Secuiului este o formațiune muntoasă stâncoasă, cu un profil atipic, în formă de uriaș întins pe spate. Vârful Pietrei atinge altitudinea de 1.128 m.)

Rimetea este un sat monument, în care casele sunt restaurate conform esteticii arhitecturale inițiale, în stil neoclasic. În zona ,,centrală” se află un izvor, pe care oamenii îl numesc ,,vaior”, a cărui apă curge din timpuri străvechi și care a devenit cu timpul simbolul satului (există, bineînțeles, și legende locale despre acest izvor, însă nu au ajuns la urechile mele pentru a vi le povesti). Populația este majoritar maghiară, dar acest lucru chiar nu contează când vezi ce minunății sunt în jur. Și la drept vorbind, nu cred că ar trebui să facem vreo distincție între o etnie și alta, mai ales când putem învăța unii de la alții.

DSC_2338

dsc_2325

DSC_2342

10461973_10202730717095252_511243400861547636_n

Pentru cei care preferă drumețiile, pot urca pe Piatra Secuiului,  traseu cu plecare din sat (vezi aici), ce durează în jur de 3 ore dus-întors. Timpul nostru a fost limitat, așa că nu am reușit să ajungem pe vârf. Dar sunt sigură că data viitoare vom urca cu mare nerăbdare să vedem frumoasa panoramă. Așa că nu ezitați să poposiți prin astfel de zone ale țării pentru a vă împrospăta ochii și inima.

 

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/un-sat-pe-nume-rimetea/
Twitter
Pinterest
3

1 comment

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: