Poiana cu Schit – un loc ascuns în inima pădurii, aproape de Iași

Ce se află aici?

Poiana cu Schit este un loc încărcat cu vibrații puternice, ce păzește de câteva veacuri un monument istoric uitat de lume, datat de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Este vorba despre ruinele unei foste bisericuțe ridicate de cneazul Duma Negru în vremea voievodului Alexandru cel Bun.

Tot aici vei descoperi și o expoziție de 30 de sculpturi din piatră de mari dimensiuni, construite pentru a celebra trecutul. Ele au fost ridicate în perioada anilor 1985 -1988 de artiști români și constituie un adevărat muzeu în aer liber, fiind singurul loc de acest fel din Moldova. Sculpturile au diferite înfățișări, una dintre ele redând bustul lui Mihai Eminescu. Mai multe informații găsiți aici.

„Prodromos” – sculptor Romelo Pervolovici 1988

„Mihai Eminescu” – sculptor Dan Covătaru 1988

„Icar” – sculptor Petre Marian 1988

Ruinele fostei biserici

Cum ajungi în acest loc?

Poiana cu Schit se află în pădurea Bârnova – Repedea, în apropierea satului Poiana cu Cetate (vezi harta). Pentru a ajunge aici, noi am parcurs următorul drum cu mașina: de pe DJ248 Iaşi – Vaslui, se cotește stânga spre gara Bârnova, însă nu cobori la ea ci mergi înainte spre Poiana cu Cetate; înainte de a intra în sat, pe partea dreapta, vei observa un indicator care te poartă spre pădure, marcând intrarea pe traseu. Din acest punct ai de mers pe jos aproximativ jumătate de oră până la destinație, pe marcajul punct roșu (care se va intersecta cu punctul albastru). Există mai multe variante de a ajunge în poiană, însă aceasta ni s-a părut cea mai evidentă și ușor de dibuit.

Noi am pornit într-o zi de iarnă tihnită, la pas, prin zăpada moale. Pe jos puteam remarca o mulțime de urme, unele de căprioare, altele de mistreți și câteva de vietăți mai mici. Cu ceva timp în urmă, pe același traseu, am avut prilejul să vedem două-trei căprioare zglobii, dar și o turmă de mistreți (ce-i drept, de la o distanță apreciabilă).

Orice moment ai alege să vii aici este potrivit pentru o ieșire din cotidian. Pădurea te așteaptă cu freamătul ei, iar Poiana cu Schit te va adânci în mister.

Fotografii realizate de mine și de Alexandru

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/poiana-cu-schit-iasi/
Twitter
Pinterest
4

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: