Lacul Bled și frumusețea naturală a Sloveniei (15-17 august 2016)

Luni, 15 august 2016

Am ajuns în Bled pe la orele amiezii, după un drum ce ne aducea din inima munțiilor Dolomiți (Italia). Am găsit pensiunea la care făcusem rezervare, cu săptămâni înainte, într-un loc foarte fain, aproape de centrul stațiunii și de lac. Dornici de a descoperi cât mai repede frumosul loc, am luat-o la pas pentru a-l explora pe îndelete. Înconjurată de Alpi Iulieni, stațiunea Bled, aflată pe malul lacului cu același nume, are un potențial grozav în ceea ce privește frumusețea naturală, fiind o destinație potrivită atât pentru iubitorii de distracții și aventură, cât și pentru cei care caută liniștea și relaxarea.

img_1268

Lacul Bled ne aștepta în toată splendoarea lui. Cu o suprafață de circa 144 de hectare și o adâncime de 30 de metri, lacul te farmecă prin naturalețea sa. Pentru că nu avem prea mult timp la dispoziție pentru a-i da un ocol cum se cuvine, am apelat la trenulețe pregătite pentru turiști. Și astfel, am reușit să îl admirăm din toate unghiurile. Vremea se arată din ce în ce mai înfricoșătoare, iar posibilitățile noastre de a vizita ceea ce ne-am propus în ziua respectivă scădeau. Am mers un timp pe malul lacului, alături de mulți alți turiști dornici de a descoperi particularitatea locului, iar apoi am dat o tură scurtă prin stațiune. Ziua s-a încheiat cu un apus memorabil admirat de pe terasa pensiunii.

img_1215(happy, înainte de accidentare)

dsc_8261

14125737_10202299499646965_8781856463865816418_o

dsc_8277

Marți, 16 august 2016

Dimineața am petrecut-o într-un loc cu totul spectaculos, și anume, în Canionul Vintgar, la numai 5 km de Bled. Voi povesti  despre frumusețea găsită acolo într-un articol viitor.

Ajunși înapoi în Bled, ne pregătim pentru următoarea experiență. Pentru început, aflasem de un tobogan de vară (Straza) ce se găsea în zonă. Părea o idee super să încercăm năzdrăvănia. Chiar dacă drumurile până la el nu sunt prea bine marcate (sau poate că nu am zărit noi marcajele), am pornit google maps și am reușit să ajungem pe jos în puțin timp. Am stat nițel la coadă, pentru că se urca sus doar cu telescunul, dar într-un final am ajuns pe coama dealului. Priveliștea asupra stațiunii ne-a uimit. Ce frumos se distingea totul…

img_1261

img_1258

A venit rândul nostru la tobogan. Alex s-a dus înainte, iar eu urmam după el. Cu toată viteza înainteee! Nu cred ca a durat mai mult de un minut coborârea, dar a fost genială. Nu știu cum să numesc mașinăria în care eram, dar cert este că eu o controlam. Eu puneam frănă, eu acceleram. Ce-i drept, mai mult acceleram pentru senzațiile tari. Prea faină experiența și ne era ciudă că nu am cerut la casa de bilete mai multe coborâri. Dar asta a fost;  ne-am bucurat din plin de ceea ce am trăit acolo. Merită să încercați neapărat nebunia asta dacă sunteți prin zonă.

img_1262

Cu adrenalina în sânge, am făcut pași spre castelul din Bled. Cocoțat sus de tot pe o stâncă spectaculoasă, castelul datează din anul 1011 și este cel mai vechi din Slovenia. Pentru a ajunge la el, a trebuit să urcăm muuulte trepte în zig-zag. Și aici am avut prima presimțire rea. Dar am mers mai departe. Ajunși la intrarea în castel, ne-a întâmpinat o cohortă de oameni  entuziasmați să vadă măreața construcție. Ne-am amestecat printre ei și am vizitat încăperile. Priveliștea din turnuri era chiar mai frumoasă decât cea de la tobogan. În jos, se vedeau linii frumoase ale apei, insula tăcută din mijlocul lacului, munții din depărtări și clădirile mici ale localității.

dsc01647

dsc_8325

dsc_6208

img_1282

img_1279

Mergem mai departe și ne găsim în mijlocul unui spectacol medieval. Am înțeles că reprezentații  de felul acesta sunt dese la castel, iar oamenii implicați sunt localnicii veseli  ai orașului de jos. Ne-am uitat și noi pentru un timp la piesa de teatru pusă în mișcare în grădina interioară a castelului.

img_1272

dsc02182

După ce am admirat îndeajuns, ne-am hotărât să ne intoarcem la malul lacului pentru apusul care se anunța grandios. Însă planul a fost dat peste cap din pricina mea. La coborâre, pe treptele de care vă vorbeam, am reușit să cad în toată splendoarea mea și să îmi complic viața. A urmat apoi un drum lung la spital și așteptări și medici și tot ce nu îmi place mie (ce-i drept, slovenii au condiții super bune în spitalele lor). Da, mi-am rupt toate ligamentele și tot ce se putea rupe la gleznă. O durere îngrozitoare aveam să resimt abia următoarele zile, căci șocul din acest moment mă amorțea.  Partea bună era că totul s-a întămplat la finalul excursiei și nu am îngreunat prea mult cursul vacanței. Abia acum, când scriu aceste rânduri, am reușit să îmi revin din lunga suferință. Au urmat săptămâni de chin și recuperări, dar, în final, sunt mai bine (chiar dacă nu în variantă completă). Am învățat însă că nu numai pe creste montane și în locuri aparent dificile de umblat trebuie să fii cu băgare de seamă, ci și pe niște amărâte de trepte, care îți pot pune în pericol viața. Și încă ceva: aveți grijă ce încălțări purtați, căci eu, de astă dată, am avut niște teniși cu talpă inadecvată, care mi-au provocat dezechilibrul și au condus la accidentarea mea.

 

Miercuri, 17 august 2016

Nu are rost să mai spun că pentru mine cam totul era acum în ceață. Urma lungul drum spre casă, un periplu de două zile cu mașina până în Iași. Am suportat cât de cât bine drumul pe autostradă. Dar când am ajuns în România, deja era prea mult pentru mine. Cu toate acestea, am ajuns acasă într-un final și am rememorat frumoasa vacanță pe meleagurile ce păreau acum foarte îndepărtate.

dsc02029

 

Pe scurt, ce puteți face în Bled:
  • Vizită la castelul Bled: preț bilet – 10 euro/adult
  • Înconjurat lacul cu trenulețul: bilet – 4 euro/persoană
  • Distracție cu toboganul de vară Straza: prețul pentru o urcare cu telescunul + o coborâre cu toboganul – 8 euro/persoană
  • Vizita insulei Bled
  • Închiriat bărcuțe pe lac: preț – 12 euro/oră/persoană
  • Plajă pe malul lacului
  • Parcurs canionul Vintgar Gorge: preț – 5 euro/persoană

 

Sfaturi utile:
  • Pentru că Bled este o stațiune foarte căutată de turiștii de pretutindeni, este bine să îți faci rezervare cu mult timp înainte de sosirea ta;
  • Echipează-te cu haine sport, lejere, în special cu papuci buni și comozi; nu uita crema de soare;
  • Înarmează-te cu ceva răbdare pentru că intrarea în stațiune este mereu aglomerată vara și îți ia mult timp cu mașina să ajungi în centru;
  • Pentru a ajunge la Canionul Vintgar cu mașina urmărește indicatorele; însă, la întoarcere vei avea o surpriză: în mare parte drumurile sunt cu sens unic, iar celelalte sunt în lucru (deci nu te poți întoarce pe unde ai veni), așa că fă bine și pornește gps-ul, căci singura ieșire este spre autostradă și ai ceva de înconjurat ca să ajungi înapoi în Bled.
Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/lacul-bled-si-frumusetea-naturala-a-sloveniei-15-17-august-2016/
Twitter
Pinterest
3

3 comments

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: