Cărți ce deschid pofta de călătorie

Îți las mai jos o listă cu cărțile de călătorie pe care le-am citit în 2016, povești care m-au inspirat și m-au ispitit la noi aventuri frumoase.

***

Oyibo – Ana Hogaș și Ionuț Florea

O aventură a unui cuplu în lumea amețitoare a Africii. Cei doi pleacă într-o călătorie de 14 luni și 55.ooo km pe motocicletă, reușind să treacă peste intemperiile vremii, să-și facă prieteni printre băștinași, să traverseze Sahara, să urce pe munții arizi, să preîntâmpine conflictele și controalele armate, să depășească malaria și multe alte peripeții demne de a fi citite. Oyibo (însemnând persoanele cu pielea de culoare albă) este un jurnal al unor oameni cu spirit de aventură și cu o oarece doză de nebunie, care te provoacă să lași viața ta de zi cu zi și să pleci undeva departe, încărcat doar cu dorințe și curaj.

DSC_7726


Trei săptămâni în Himalaya – Marius Chivu

Este povestea încântătoare a unui drum spre acoperișul lumii, într-un cadru străin nouă, în care limbajul universal ne vorbește despre bunăvoință, dărnicie și libertate. Pe măsură ce urci în altitudine descoperi părți din tine nebănuite pe care încerci să le înțelegi pentru a putea merge mai departe spre înălțimile muntelui și ale tale. Marius Chivu pornește din Kathmandu către Himalaya, străbătând 400 de km pe jos, traversând cea mai înaltă trecătoare din lume, Thorung La, fără pregătirea unui munțoman serios, dar care a învățat cum să-și depășească limitele proprii. De aici am înțeles că nu trebuie să fii alpinist sau să ai o pregătire fizică ieșită din comun pentru a face primul pas către înălțimile montane, ci trebuie să fii dispus psihic să te eliberezi de poverile minții și de limitările pe care ți le-ai creat fără voie în timp. Îți trebuie curaj, dar nu unul care să îți pună viața în pericol, ci care să te ajute să te cunoști mai bine pentru a putea ascende în siguranță.

,,Să călătorești încontinuu, fără intenția de a ajunge undeva. Ca stil de viață. Să nu te oprești nicăieri mai mult de o zi, să saluți lumea din mers în timp ce-ți iei rămas bun, niciodată la revedere… Să fii curios și să te miri neîncetat știind că, daca nu te miri, te rătăcești! Să cauți, să afli o poveste, să spui una, să mănânci aici, să dormi dincolo, mereu dinspre ceva înspre altceva, și drumul să fie însăși destinația în schimbare” (Marius Chivu).

DSC_7721


Trei săptămâni în Anzi – Marius Chivu

Călătoria continuă, de astă dată în colorata America de Sud, departe de lumea dezlănțuită, cea familiară, pornind înspre marele necunoscut. Traseul ne poartă spre Machu Picchu prin rute necunoscute, unde se încheagă prietenii, se descoperă noi savori, istorii și drame. Am descoperit aici o suferință pe care o îndur și eu deseori, dar pe care nu am putut-o denumi până acum, și anume sevrajul după înălțimi. Tot ce trebuie să faci este primul pas către infinit. Și te vei simți mai bine, viu, uman.

,,Dar dacă-ți dorești cu adevărat, dacă ești suficient de curios și dispus să pleci pe bune, îmbrățișând ocolurile și nefamiliarul, vei descoperi că lumea are încă întinderi prea puțin bătute cu piciorul, colțuri ascunse, savori negustate, populații care vorbesc alte cuvinte și care trăiesc într-un alt ritm, un alt timp, un alt fel de viață” (Marius Chivu).

DSC_7722


Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India (vol. 1) + Nepal (vol. 2) – Sega

Este jurnalul de călătorie al unui român în India (vol.1), Nepal (vol.2) și în sine însuși. Experimentează viața în ashramul lui Osho din Pune, trăiește iubirea, nefericirea și ajunge să stăpânească meditația. Apoi pleacă mai departe în Nepal, unde călătorește la voia întâmplării, ghidat doar de simțuri, ajunge la Lumbini, locul unde s-a născut Siddharta Gautama (Buddha) și urmează un curs de Vipassana în izolare. Călătoriile spirituale se împletesc cu cele reale, născând o poveste frumoasă și autentică.

,,Călătoria se așterne în fața ochilor. Nu e o cale, ci o sumă de căi posibile. O întindere albă, căreia nu îi întrezăresc marginile. Ar însemna că m-am rătăcit din nou dacă pe intinderea asta m-aș întâlni cu urmele pașilor mei… E teama din stomac care mă trage înapoi, spre lucrurile știute pe jumătate, dar e și zbaterea inimii care mă îmboldește înainte, spre cealaltă jumătate, a lucrurilor neștiute și imposibil de intuit” (Sega).

DSC_7718


America dezgolită de la brâu în jos (vol. 1+2) – Raluca Feher

O călătorie sud-americană amuzantă, în care cele mai neînsemnate întâmplări sunt descrise cu mult umor și îți induc o stare de bine. Primul volum te poartă prin viața agitată a Argentinei, coloratul Uruguay, măreața Antarctică și istoricul Chile. Iar aventura continuă în Brazilia, Peru și Columbia. Vei descoperi povești scrise cu farmec și ironie, neconvenționale pe alocuri, dar care te invită să evadezi din cotidian prin călătorie.

DSC_7719


Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India – Desirée Halaseh

O carte cu și despre India, în care căutarea sinelui este o călătorie în toată regula. La pas cu rucsacul în spate, ieșeanca Desirée Halaseh se pierde în mulțime, devenind un întreg. Aventurile ei sunt redate cu ironie, pe de o parte, dar și cu o doză de seriozitate, ceea ce te face să fii atent la realitățile din jur. Citind aceste povești te vei molipsi de un dor de ducă nebun și vei dori să pleci în lume chiar acum.

,,A fost nevoie de șase ani de umblat prin cele mai ascunse colțuri ale lumii pentru a înțelege o serie de lucruri simple: ai încredere în drumul pe care mergi și în străinii care-ți ies în cale, degeaba îți faci proiecții despre ceea ce crezi că ai învățat cu atâta sârguință până la vârsta asta, ai mai multe de câștigat dacă te deschizi și primești ceea ce e de primit” (Desiree Halaseh).

DSC_7716


Vând kilometri – Mihai Barbu

Vei descoperi o carte album al unui român plecat spre Mongolia, călare pe o motocicletă, timp de patru luni de zile. Cum vinde el kilometri? Ei bine, omul nostru s-a gândit cum să facă niște bani în plus pentru călătorie și i-a venit în minte următorul lucru: să-și împartă drumul în parcele de câte 500 de kilometri și să le vândă cu 50 euro bucata, oferind în schimb povestea și fotografiile realizate pe bucata respectivă de drum, numele fiecărui cumpărător fiind purtat peste țări (abțibilduri lipite pe motocicletă). Clever, nu? După două săptămâni, vânduse toate parcelele și era gata de marea aventură, care s-a dovedit a fi una senzațională. Poveștile personalizate pentru cei 43 de cumpărători au început să apară online, în decursul călătoriei, iar la final s-au în concretizat în această carte. Rezumat: un om cu o motocicletă, 4 luni, 13 țări, 26.000 km, peste 500 de fotografii și 43 de scrisori cu povești dintr-o lume ce așteaptă să fie remarcată.

DSC_7724


Păianjenul alb. Povestea feței nordice a Eigerului – Heinrich Harrer

Dacă ați auzit de ,,7 ani în Tibet”, de carte ori de film, ei bine, Heinrich Harrer este personajul real din povestea cu pricina. Iar întâmplările din cartea de față au loc înainte de Tibet și descriu viața tumultoasă a alpiniștilor spre sfârșitul anilor `30. Paginile îți vor prezenta cum s-a escaladat, în premieră, unul dintre cele mai dificile trasee din lume, fața nordică a Eigerului, dar și cum s-au desfășurat tentativele dezastruoase de ascensiune de-a lungul timpului. Ce greutăți au avut de îndurat cei care s-au avântat într-acolo și cum au reușit, mai mult sau mai puțin, să reziste în fața naturii. Este o carte despre curaj și încredere în propriile forțe și în ale partenerilor de drum, despre pericolele care sunt la tot pasul, dar mai ales despre limitele ființei umane.

DSC_7715


Mânâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert

Poate că este cam overratted această carte, dar, lăsând la o parte toate speculațiile de acest fel, reușește să îți conferă relaxare și un vibe pozitiv. Citind povestea vei lua parte la o călătorie inițiatică în trei lumi diferite, Italia, India și Indonezia, fiecare dintre ele descoperind noi părți ale inimii, minții și spiritului. Această carte de memorii te va purta într-un pelerinaj fascinant în căutarea plăcerii, devoțiunii și a echilibrului, pe care, cu siguranță, l-ai dori să îl faci măcar o dată în viață.

DSC_7720

Poftă de lectură și călătorii frumoase să ai!

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/carti-ce-deschid-pofta-de-calatorie/
Twitter
Pinterest
1

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: