Cele mai frumoase 10 locuri din Bretania, Franța

Bretania este poate cea mai pitorească și fascinantă parte a Franței, motiv pentru care ne-am avântat astă vară acolo. Denumirea i se trage de la Britoni, o populație celtică venită în secolul al VI-lea din Marea Britanie. Este înconjurată de Marea Mânecii la nord și de Golful Biscaya la sud, iar capitala regiunii se află în orașul Rennes, un loc plin de istorie și mit. Să nu uităm că Bretania este o regiune distinctă, cu propria tradiție lingvistică și culturală, care o diferențiază de restul Franței, limba bretonă fiind vorbită și astăzi. Coasta Bretaniei este un loc numai bun pentru o vacanță relaxantă, iar regiunile de lângă merită explorate în amânunt. Așadar, să pornim la drum…

 

1. Dinan

Fără doar și poate, consider că Dinan este cel mai frumos oraș din întreaga Bretanie, o adevărată bijuterie medievală. Am luat-o la pas, fără hartă sau gps și m-am afundat în frumusețile locului, acolo unde m-a purtat sufletul. Am descoperit străduțe abrupte superbe, cu case din lemn dichisite, oameni veseli și mâncare bună.


2. Morlaix

În centrul istoric al acestui oraș am găsit străzi înguste și case medievale, cu fațade din lemn și gresie colorată (tradiție bretonă), datând din secolul al XV-lea. Pentru că nu aveam mult timp la dispoziție ca să ne familiarizăm cu locul, am preferat să facem un tur ghidat cu un trenuleț pentru turiști, care ne-a purtat prin toată zona centrală.


3. Vannes

Un oraș cetate, înghesuit, dar cu un aspect plăcut, Vannes ne-a întâmpinat cu căsuțe cochete și cu un miros ispititor de crêpes (căci este desertul tradițional al Bretaniei și îl găsești peste tot, în toate formele delicioase).


4. Brest

Chiar dacă noi am prins o vreme ploioasă și am ratat din a vedea mare parte din oraș, am putut totuși să salvăm situația printr-o vizită la Oceanopolis. Poate că este cel mai impresionant și modern parc acvatic pe care l-am vizitat, având spații imense aranjate pe tematici, decoruri faine și vietăți marine deosebite.


5. Rennes

Fiind capitala Bretaniei, Rennes ne-a încântat prin mixul interesant dintre nou și vechi, o amestecare de bun gust, care nu te scoate din povestea locului (ca prin alte părți). Aici vei găsi cele mai frumoase case din lemn, păstrate într-o stare impecabilă, chiar dacă de-a lungul timpului au fost supuse la numeroase incendii și alte intemperii.


6. Carnac

Este o regiune cunoscută pentru faimoasa colecție de megaliți preistorici, peste 3.000, care se iau la întrecere (în ceea ce privește reputația) cu Stonehenge. Acest complex conține pietre care datează încă din 4.500 î.H. și, dacă te lași cuprins de farmecul lor, te va încerca o stare de beatitudine, căci acest loc are o încărcătură puternică.


7. Saint Malo

Aici este locul în care Marea Mânecii se întâlnește cu Oceanul Atlantic, și, drept urmare, s-a transformat într-o fortăreață imensă, cu ziduri medievale groase și cu multe turnuri de observare demne de a fi vizitate.


8. Quimper

Acest oraș a fost construit pe confluentul râurilor Steir, Odet și Jet, și de aici i se trage și numele de Kemper (în bretonă însemnând confluent). Fiind și cea mai veche cetate din Bretania, vei descoperi aici multe străduțe înguste, flori din cele mai frumoase și texturi din lemn specifice arhitecturii vernaculare.


9. Perros – Guirec

Este cea mai bună zonă în care poți admira fluxul ori refluxul de la terasa unui restaurant, savurând cea mai gustoasă clătită.


10. Mont Saint-Michel

Acest orășel din mijlocul mării se spune că este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume și, pe bună dreptate, așa este. Chiar dacă se află în Normandia la limita cu Bretania, am ales să includ aici această insulă, care nu trebuie ratată de pe traseu, fiind atât de aproape. Așezarea (cu circa 46 de locuitori) împreună cu mânăstirea fortificată au fost ridicate pe o stâncă imensă din granit, care creează acea senzație de măreție. Construcția a fost începută în secolul al VIII-lea, iar de-a lungul timpului au fost aduse diferite modificări, ajungând la apogeu în secolul al XX-lea. Astăzi, abația se prezintă în toată splendoarea sa, putând fi  admirată de călătorii de pretutindeni (atât timp cât este refluxul).

Recomandări:
  • Trebuie să încerci cel puțin trei tipuri de crêpes, din zone diferite ale Bretaniei;
  • Cumpără și mănâncă celebrele caramele sărate;
  • Dacă ai timp suficient, admiră fluxul ori refluxul;
  • Când mareea e joasă, fă o plimbare pe nisip și culege cele mai frumoase scoici.

 

 

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/cele-mai-frumoase-10-locuri-din-bretania/
Twitter
Pinterest
7

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: