Traseu: Orșova – Cazanele Dunării – Băile Herculane
Data: iulie 2013
Așa cum spuneam în articolul anterior, am ajuns de cu seară în localitatea Orșova. Ne-am cazat la Pensiunea Damiro (situată chiar pe Dunăre), ne-am ospătat cum se cuvine, cu pește proaspăt, după care ne-am retras la somn.
Și s-a făcut dimineață. Pentru ziua aceasta aveam programată o excursie cu barca pe Dunăre la Cazanele Mici și Mari. Este de preferat să contactezi înainte cu o zi unul dintre mulții proprietari de bărci, pentru a fii sigur că vei găsi locuri. Vei găsi la orice pensiune din zonă un număr de contact pentru astfel de curse, așa că nu trebuie să depui cine știe ce efort să găsești un transport pe Dunăre. Norocul nostru a fost că pensiunea la care eram cazați avea ponton și bărcuța ne-a luat chiar de acolo. Ne-am suit cu oarece emoție și am plecat spre noi descoperiri.
Ne-am pus în mișcare pe apele Dunării. Totul în jur îți atrăgea privirile, mai ales cei câțiva pescari care așteptau să prindă ceva în plase.
Statuia lui Decebal ni se arăta în toată splendoarea sa pe malul românesc. Aceasta a fost sculptată în stâncă la îndemnul și sub finanțarea lui Constantin Drăgan. A fost începută în anul 1994 și finalizată în proporție de 70% în 2004. Mai apoi zărim și Mănăstirea Mraconia.
Ajungem și la Peștera Veterani (ce a servit ca adăpost în timpul războaielor turco-austriece) și facem o oprire pentru a o vizita.
Excursia pe Dunăre a fost o splendoare. Ajunși înapoi la pensiune, ne pregătit să mergem la Băile Herculane. Din păcate, le-am găsit într-o stare de degradare avansată. Aerul vechi de aici chiar te intristează…
Și așa s-a încheiat încă o zi din preumblarea noastră prin țara asta dragă.