Călător în Sicilia: CEFALU (part 2)

Cefalu e recunoscut pentru înfățișarea sa pitorească, cu căsuțele vechi ce dau direct spre mare și cu izul specific pescăresc. Acest locușor ascunde povești și vederi încântătoare pe care trebuie să le asculți sau să le descoperi la pas. Sicilia e plină de locuri frumoase, iar Cefalu nu dezamăgește deloc din acest punct de vedere.

Cum ajungi aici

În Sicilia ajungi cel mai simplu cu avionul, fie în aeroportul din Catania, fie în cel din Palermo (vezi în articolul precedent). Distanța de aproximativ 200 de kilometri din Catania până în Cefalu am decis să o străbatem cu trenul. Între Palermo și Cefalu sunt 70 de kilometri.

Vezi aici mersul trenurilor și autobuzelor pentru orice destinație dorești.

Căutând dinainte programul trenurilor, știam cam tot ce trebuia despre cursa noastră (ora, numărul trenului, schimbul, etc.). Dacă nu aveam habar de cum și ce, omul de la ghișeul de bilete nu știa încotro să ne ghideze și îmi dădea informații eronate care ne întârziau călătoria. Plus că abia înțelegea engleza. Dar ne-am descurcat în cele din urmă și am făcut rost de biletele pe care le voiam. Ruta noastră a durat undeva la 3 ore, incluzând o schimbare a trenurilor în stația Termini Imerese. Prețul unui bilet ne-a ajuns 20,4 euro. Nu uitați ca înainte de a vă urca în tren să validați biletele la aparatele de pe peron.

Cu mașina prin Sicilia e nebunie curată, căci nimeni nu respectă regulile de circulație sau de bun simț, spațiile de parcare ia-le de unde nu-s, iar străduțele sunt prea înguste pentru toate cele patru roți. Așa că dacă vrei să-ți tihnească călătoria, găsește o variantă alternativă de transport.

Unde stai

Fiind o locație căutată de turiștii de pretutindeni, găsești multe alternative în ceea ce privește cazarea. Noi am închiriat pentru două nopți un apartament pe două etaje într-o căsuță simpatică (B&B Bon Ton), cu o oarece priveliște spre mare și o curte interioară poziționată spre spatele casei. Acesta era situat în apropiere de Piazza Garibaldi (de unde încep străduțele mai mult sau mai puțin pietonale), fiind aproape și de gară (lucru mai important pentru noi).

Indicat ar fi să nu te cazezi în zona orașului vechi deoarece riști să nu ai parte de prea multă liniște.

Ce e de văzut

Ai multe de admirat în acest fermecător orășel. Noi am început periplu prin orașul vechi din Piazza Garibaldi cu o oprire în Piazza del Duomo. Aici am admirat Catedrala ce reflectă influențele normane, latine, grecești și arabe. Întreaga zonă este dominată de muntele din calcar Rocca, ce nu depășește 269m. Dacă te simți pregătit pentru un urcuș de 45 de minute până sus, poți urma scările care duc spre Templul Dianei și ruinele castelului norman de pe vârf.

Mergând mai departe, am admirat fațada barocă a bisericii Santo Stefano și am înaintat spre Lavatoio, fosta spălătorie medievală a orașului. Străduțele mici pe care te port pașii sunt pline de restaurante și de magazine cu tot felul de suveniruri.

Ne-am desprins de straduța principală Corso Ruggero pentru a ajunge la vechiul port, un loc numai bun de admirat coasta. Am trecut prin Poarta Pescarilor după care ne-am continuat drumul spre plaja orașului.

Ne-am oprit la un restaurant fain, pe care il voi aminti mai jos, iar l-a final ne-am răsfățat cu o înghețată delicioasă. Nu era timpul cel mai potrivit pentru bălăceală (chiar dacă termometrul arăta undeva la 26 de grade – final de aprilie), dar, cu toate astea, erau oameni destui care se tolăneau pe nisip la soare.

Având două zile la dispoziție, am repetat plimbarea relatată mai sus și în următoarea zi spre apus, când nuanțele calde au dat viață locului.

Harta orașului Cefalu o poți descărca de aici.

Bunătăți culinare

Poți începe prin a te desfăta cu celebrele portocale roșii de sicilia (blood oranges) pe care le găsești la aprozarele pe patru roți. De acolo poți încerca și alte fructe delicioase de prin părțile locului.

În ceea ce privește felul principal, atât pe strada Corso Ruggero cât și pe cele alăturate vei găsi numeroase restaurante care îți fac cu ochiul. Noi ne-am oprit la unul cu o denumire aleasă Il covo del pirata, amplasat chiar deasupra apei, cu o priveliște pe măsură. Meniurile sunt bogate în paste de tot felul și diverse tipuri de pește, așa încât te sfătuiesc să încerci ceva din zona aia.

Dacă ai ajuns în această parte a Siciliei trebuie să încerci neapărat cannoli, acele rulouri umplute cu tot felul de creme dulci și gustoase.

Tot la capitolul specialități locale, poți gusta din faimoasele bile de orez arancino, umplute cu mozzarella și diferite tipuri de carne.

Va urma…

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/calator-sicilia-cefalu-part-2/
Twitter
Pinterest
9

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: