Călător în Sicilia: PALERMO (part 3)

Fiind capitala regiunii Sicilia, Palermo este un oraș promițător în care găsești la tot pasul urme istorice și amprente bine definite ale diferitelor culturi ce s-au răspândit în zonă. Vei găsi aici un amestec incitant de elemente arhitecturale vechi și noi, texturi și forme care punctează aspectul grandios al locului.

Ce poți face o zi în Palermo?

Având șederea în Cefalu (vezi articolul precedent), am plecat de dimineață spre gară pentru a lua primul tren spre Palermo și a petrece o zi întreagă în faimosul oraș. Distanța este relativ mică, prețul unui bilet (dus) fiind de 5,6 euro/persoană.

Odată ajunse în oraș, am pornit la drum spre centrul istoric pe strada Via Maqueda. Cu harta în mână, luată de la un centru de informare turistică (în care, ce să vezi, nimeni nu știa engleza), ne-am orientat către cele mai prestigioase clădiri, care se arătau demne de a fi vizitate. Prima oprire a fost la Biserica Santa Maria DellAmmiraglio (Martorana), în care se regăsesc confluențe artistice bizantine și de elemente de origine islamică. Intrarea costă 2 euro de persoană, iar interiorul acesteia este de-a dreptul fascinant, plin de mozaicuri și decorațiuni bine conservate.

Tot în aceeași zonă se află Biserica San Cataldo, o piesă arhitecturală remarcabilă. Înaintând spre Piazza Pretoria vei descoperi un loc mai puțin liniștit (loc de întâlnire pentru mulți turiști) dar foarte frumos, ce este dominat de o fântână arteziană cu numeroase sculpturi lucrate cu măiestrie.

Imediat în apropiere se află Piazza Vigliena (Quatro Canti) un spațiu circular în care se întâlnesc principale drumuri ce leagă marea de Palatul Norman. De aici pornim pe Via Vittorio Emanuele, trecem pe lângă Piazza Bologni și ne oprim la faimoasa Catedrală din Palermo, o adevărată bijuterie arhitecturală. Dacă vrei să vezi Palermo de la înălțime îți recomand o ascensiune pe acoperișul catedralei, prețul plimbării fiind de 5 euro.

Tot înainte pe Via Vittorio Emanuele se ajunge la Palatul Norman și la Capela Palatina ce datează din secolele XI – XII. Palatul regal păstrează în interior o combinație rară a stilurilor islamice și romanești, rezultat al interacțiunii și coexistenței diferitelor componente culturale. Prețul de vizitare ajunge la 8,5 euro de persoană.

În apropiere se află Biserica San Giovanni Degli Eremiti pe care poți să o vizitezi împreună cu grădinile sale, un bilet de intrare pentru o persoană fiind 6 euro.

 

Din Piazza Independenza poți lua bus-ul local care circulă din oră în oră (la prețul de 1,5 euro dus) pentru a ajunge în Monreale și a vizita Catedrala și împrejurimile. Noi am ajuns cu 5 minute mai târziu și am ratat cursa, iar ca să așteptăm următorul bus dura prea mult, așa că am spus pas de astă dată. Fiți atenți la ofertanții de călătorii spre Monreale care îți pun la dispoziție locuri în autocare la prețuri mult prea mari și nejustificate (10 euro de persoană călătoria).

Dacă nu vrei să faci Palermo la pas, poți alege varianta Hop on – Hop off – plimbare cu bus-ul descoperit pe la cele mai importante monumente. Abonamentul pentru o zi pleacă de la 15 euro, în funcție de ruta pe care o alegi.

Chiar dacă ai numai o zi la dispoziție, cu puțină străduință poți face multe în acest oraș. În ceea ce privește mâncarea, noi am preferat patiseriile în locul restaurantelor. Am luat totul la take away și am savurat bunătățile locale (precum arancino) în parcurile cu palmieri din drumul nostru. Am încercat să comprimăm cât mai mult excursia în Palermo pentru ca seara să fim înapoi în trenul cu direcția Cefalu.

Va urma…

 

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/calator-in-sicilia-palermo-part-3/
Twitter
Pinterest
9

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: