Ce faci dacă dai nas în nas cu un animal sălbatic?

Pe poteci de munte și prin sălbăticie există șanse să te întâlnești cu tot felul de animale, având în vedere că te afli la ele acasă. De obicei, animalele sălbatice se tem de om și nu au nimic special cu acesta, iar acest gând ne liniștește. Dar e bine totuși să știm cum să reacționăm dacă ne iese ceva în cale (fie animalul nu ne-a auzit, fie caută de mâncare, etc.). Eu una am mereu emoții când traversez porțiuni mai sălbatice și îmi fac tot felul de griji. În cazuri de acestea, imaginația nu e prea bună căci te transformă puțin într-un panicard perpetuu. Așa că păstrați-vă calmul și înaintați cu gânduri bune, dar fiți cu băgare de seamă.

Animalele sălbatice atacă rareori omul, dar, uneori, animalele pot deveni periculoase dacă sunt încolțite, speriate, au pui sau sunt rănite.

Ce e de făcut?

În cele mai multe cazuri poți face următoarele:

  1. Oprește-te, îngheață pe loc.
  2. Controlează-te, nu provoca animalul să atace.
  3. Retrage-te cu mișcări foarte încete.
  4. Vorbește-i calm.
  5. Evită să faci mișcări bruște și nu uita că animalele pot mirosi frica.
  6. Fă tot ce poți ca să rămâi calm.

 

În cazuri extreme

Când un animal se repede la tine, ar putea fi din cauză că-i blochezi drumul și ai face bine să te dai la o parte. Unele animale pot ataca în linie dreaptă, așa că ai putea să alergi în zig-zag dacă te urmărește. Dacă e necesar, alege un copac și suie-te în el. Cât mai sus cu putință. Cățăratul în copac este ultimul mijloc de salvare pe care să-l alegi, pentru că ai putea sta blocat acolo multă vreme.

 

Cu cine te poți întâlni și cum ar trebui să reacționezi:

 

Mistrețul

In general, mistrețul nu atacă omul, însă, poate reacționa violent atunci când:

  • scroafa are pui și cineva încearcă să-i răpească;
  • mistrețul e încolțit și rănit, iar omul se află în nemijlocita sa apropiere;  acest lucru se întâmplă când animalul nu are altă cale de retragere iar atacul este scurt, din fugă, continuându-și drumul fără să repete atacul.

Dacă îți apare pe traseu, fii calm, retrage-te încet și nu fă mișcări exagerate care să atragă atenția. Cel mai probabil el îți va continua drumul și nu-ți va acorda importanță.


Ursul

Nu are nici vederea, nici auzul prea bune, dar miroase foarte bine – hrana o poate simți și de la 1,5 km distanță. Nu te apropia de urșii ,,blânzi” (cei care coboară în Brașov sau pe Valea Prahovei) și nu-i încuraja să se apropie oferindu-le de mâncare. Ursul carpatin nu atacă ziua decât provocat sau rănit, spre deosebire de noapte, sau de ursoaica cu pui, periculoasă oricând.

Se poate apropia de locul de campare în căutare de hrană, așa că proviziile tale alimentare leagă-le de o creangă în copac, cât mai departe de cort (cel puțin 10 m). Poți proceda la fel și cu hainele transpirate. Pregătește și consumă hrana la cel puțin 50 m de cort și nu folosi condimente aromatice. Gătește în alte haine decât cele cu care dormi.

Dacă ursul nu te-a văzut, părăsește zona în care te aflii cât mai încet.

Dacă dai nas în nas cu ursul și devine agresiv:

  • Păstrează-ți calmul și retrage-te cu fața spre el;
  • Dă din mâini, gesticulează;
  • Fă zgomot;
  • Nu-i întoarce spatele și Nu fugi;
  • Poți să îi arunci o haină sau rucsacul ca să-i atragi atenția în altă parte și să-l oprești să vină spre tine;
  • Cațără-te în copac la cel puțin 6-8 metri înălțime;
  • Dacă te atacă, trântește-te la sol cu fața în jos și mâinile la ceafă; nu te mișca.

 


Lupii

Lupii acționează cel mai mult noaptea și nu atacă omul decât atunci când nu are alternativă. Este important de reținut că ei se sperie de foc și de lumină. Părțile lor slabe sunt nasul și coastele dinspre burtă, pe părțile laterale.


Vulpea

Vulpea este sperioasă și, de regulă, nu stă în calea omului. La noi în România există și vulpi „domesticite” și prietenoase (precum cea de la Canionul 7 Scări). Feriți-vă totuși să puneți mâna pe ele căci mușcătura de vulpe este periculoasă și poate produce turbarea.


Râsul carpatin (pisica sălbatică)

Râsul carpatin e un animal văzut din ce în ce mai rar în ţara noastră (în România trăiesc aproximativ 2.000 de exemplare protejate prin lege). Șansele să te întâlnești cu el sunt extrem de mici. De regulă, nu se întâlnesc pe traseele montane.

 

Bonus

Câinii de la stână

Chiar dacă nu sunt animale sălbatice, câinii ciobănești se comportă ca atare și pot fi mult mai periculoși. Iar șansele să te întâlnești cu ei sunt foarte mari. Așa că trebuie să fii pregătit de cum zărești stâna. Nu uita să îți controlezi frica pentru ca ei simt asta.

Cel mai recomandat este să strigi după cioban și să intri în vorbă cu el (să dai mâna – pentru a stabili un contact fizic), ca animalul să înțeleagă că nu ești dușman. Dacă ciobanul nu e în zonă, încearcă să ocolești stâna pe cât posibil (cel puțin 50 m depărtare) și înarmează-te cu un băț. Dacă nici asta nu merge, iar câinii vin înspre tine lătrând agresiv, e semn că trebuie să bați în retragere. Îndepărtează-te încet, cu fața spre ei, preferabil să stați spate în spate cu rucsacii în față (dacă sunteți un grup) și să abandonați definitiv zona.


Șerpii

Nu sunt animale sălbatice, dar sunt niște reptile foarte des întâlnite pe potecile montane de la noi și nu numai. De obicei șerpii/viperele nu atacă, ci evită oamenii. Majoritatea mușcăturilor sunt provocate de surprinderea reptilei care se apără (ori dacă ai călcat pe ea).

Într-o zonă în care pot fi șerpi, fă mult zgomot. Lovește cu un băț înainte de a face un pas și uită-te mereu unde și pe ce calci. Important e să nu te abați de la potecă.

Dacă ai fost mușcat, nu te agita, nu alerga. Victima trebuie să stea nemișcată pentru a i se spăla rana cu apă rece și pentru a se aplica un bandaj între locul mușcat și inimă, pornind mai departe de rană și înfășurând spre ea. Nu-i da victimei nimic să bea și transport-o cât mai repede la spital (nu suge veninul și nu acționa iresponsabil). Nu uita să faci poze concludente șarpelui pentru a putea fi identificat de către specialiști. Dacă rana e în zona feței sau a gâtului, e mai complicat, pentru că veninul întră în sistemul circulator mult mai rapid, iar victima trebuie dusă urgent la doctor.

 

Animalele sunt imprevizibile și atât timp cât te afli pe munte, în pădure sau în alte zone sălbatice, ești pe teritoriul lor și ele guvernează.

***

Informații culese din: Manual de supraviețuire –  Șerban Derlogea (ed. Amaltea, București, 2002)

Sursă imagine: Pinterest

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
https://calatorcudor.ro/ce-faci-daca-dai-nas-nas-cu-un-animal-salbatic/
Twitter
Pinterest
3

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: