O săptămână în Dubai

Dubai este o oază în mijlocul deșertului, o apariție cu totul grandioasă care îți va depăși toate așteptările. Este un loc ce se dezvoltă la propriu cu viteza luminii, în care clădiri sau spații gigant se înalță până dincolo de nori și se extind în nisipul roșiatic. Căci, la drept vorbind, acest oraș a fost construit în și din nisip, precum un castel pe malul mării. Aici vei descoperi toate doririle omenești sau pământești, iarnă în plină vară, grădini miraculoase în seceta deșertului, insule artificiale de o reală frumusețe și câte și mai câte.  Dacă vrei să faci o călătorie în viitor, de aici poți începe, e clar.

Nu știu exact cum de am ajuns în căutările noastre pentru o nouă vacanță la Emiratele Arabe Unite, dar știm că am dorit ceva exotic, inedit, departe de casă.

Pentru a călători în această țară ai nevoie de un pașaport valabil pe 5 ani, fără vize și alte documente speciale cum îți cerea în urmă cu ceva ani. Pentru liniștea ta ar fi bine să-ți faci și o asigurare medicală, înainte de a pleca la drum.

Avionul

Pentru început să vă spun cum stă treaba cu transportul până în Dubai, UAE…

Fiind din Iași, știam că trebuie să depunem un efort suplimentar cu drumul până la București. Astfel, am preferat să străbatem distanța cu mașina și am fost inspirați să procedăm astfel deoarece zăpada mare din acea perioadă a cauzat probleme avioanelor. La mijloc de martie, când am plecat noi, au avut loc fenomene meteo extreme care au prelungit iarna mai multe decât trebuia. Am lăsat mașina în zăpadă la București, la minus nu știu câte grade, și ne-am urcat în avion. Peste 5 ore, târziu în noapte,  am ajuns în Dubai la 28 de grade,  într-un aer destul de încărcat, după o zi toridă.

Noi am zburat cu Wizz Air, companie ce folosește aeroportul Al Maktoum International Airoport (DWC), situat în partea de sud a orașului. Biletele le-am achiziționat cu două luni înainte, chiar înainte de a-mi face pașaportul (căci, ce să vezi, al meu era expirat de bună vreme).

Știu că am riscat și am fost la un pas de a nu fi gata actele necesare călătoriei, chiar dacă am calculat de nenumărate ori timpii de procesare și de realizare a documentelor. Dar până la urmă, toate au mers impecabil și eram mândră nevoie mare cu pașaportul meu cel nou la poarta de îmbarcare către o lume nouă.

Revenind la biletele de avion, ne-au ajuns undeva la 1500 lei de persoană, investiția cea mai grea, dar necesară.

Cazarea

Următorul pas a fost să găsim o cazare nu foarte pretențioasă, dar aproape de metrou și de zonele circulate. Inițial, am căutat în zona Dubai Marina, dar până la urmă ne-am oprit în zona veche Deira, unde am găsit un hotel bun, chiar lângă Union Station. De aici am avut conexiuni către toate colțurile orașului. Și credeți-mă când vă spun, Dubaiul este enorm.

Moneda locală este dirhamul, cunoscut ca AED. Paritatea cu leul românesc este aproximativ 1:1, ceea ce însemnă ca îți va fi ușor să înțelegi prețurile. Se poate foarte ușor și plăti cu cardul bancar, achitând direct in AED (varianta cea mai bună privind conversia).

Transportul în Dubai

Noi ne-am deplasat cu taxiul, metroul și bus-ul. Distanțele de la aeroport si hotel le-am făcut cu taxiul, fiind ceva mai dificil de deplasat și schimbat mijloacele de transport (având bagajele după noi). Prețul per km este de 1,6 AED, cu pornirea undeva la 6-7 AED. Cu taxiul e fain să te plimbi căci, indiferent de zona în care vrei să mergi, vei străbate măcar un pic din cel mai faimos bulevard – Sheik Zayed Road. În restul timpului, ne-am deplasat cu metroul pe baza unei cartele pe care trebuia să o încărcăm în stații. O călătorie pornește de la 5 AED, în funcție de distanțe și de zonele pe care le vei străbate, ele fiind 3 la număr. Cu bus-ul am mers o singură dată până la Grădinile Miraculoase (care sunt la o distanță rezonabilă de inima orașului) și ne-a ajuns 85 AED pentru două persoane.

Cea mai bună perioadă de vizitat

Îți recomand să vizitezi această țară în intervalul octombrie-aprilie, cât timp temperaturile sunt suportabile. Vara este de-a dreptul infernal de cald și te poți bucura doar de aerul condiționat din interior. La finalul lui martie, când am fost noi, temperaturile ajungeau și la 35 de grade. În definitiv, Dubai este un deșert uscat.

Codul vestimentar și comportamental

În general, se cere ca atât femeile, cât și bărbații să se îmbrace decent. Brațele și picioarele goale sunt tolerate, femeile pot avea umerii goi, dar fustele și rochiile nu ar trebui să fie mai sus de genunchi. În costum de baie poți sta doar pe plajele publice. Dacă întri într-o moschee, atunci e musai să fii îmbrăcat din cap până în picioare. Ca turist oricum vei atrage priviri, indiferent de cât de acoperit ți s-ar părea că ai fi.

Alte diferențe culturale majore se pot întâlni în metrou, unde bărbații și femeile au locuri și vagoane separate. Inițial, nu am știut unde să ne așezăm și am ajuns cu Alex într-un vagon de femei și copii. După câteva secunde și zeci de priviri urâte, Alex a făcut pași și a depășit linia care separa cele două vagoane. Am aflat apoi că eu am voie să călătoresc în vagonul bărbaților, ceea ce am și făcut în continuare. Diferențe de gen poți întâlni și în alte circumstanțe, iar încălcarea regulilor este  sever amendate.

Zona veche a Dubaiului

Una dintre așezările existente de la începuturile Dubaiului, Deira, împreună cu Bur Dubai, păstrează ultimele rămășițe ale unei lumi uitate, în care construcțiile păstrează o arhitectură cu totul deosebită. Aici vei întâlni Suk-ul de Aur, cea mai faimoasă atracție din Deira, un șir de străduțe umplute cu tarabe, în care aurul e vedetă. Suk-ul de condimente este și el prezent în apropierea estuarului, având o atmosferă parfumată, de paleta variată de produse. Nebunia e mare în astfel de bazare, toți neguțătorii  trăgând în fel și chip de tine în speranța de a le cumpăra ceva.

Zona estuarului este aglomerată, mai ales din cauza debarcaderului pentru dhow-uri, care desparte Deira de Bur Dubai. Aici e musai să faci o călătorie cu dhow-ul, care repezintă de fapt un  taxi pe apă. Prețul pentru o trecere este un chilipir, 1 AED de persoană. Așa că, imediat ce treci estuarul, poți vizita Biscaya – vechiul cartier al negustorilor sau Muzeul Dubai. În același timp, vei admira Marea Moschee Juma și casele tradiționale din Bastakiya.

Noi am descoperit in zona Biscaya un restaurant pitit, o grădină secretă superbă (chiar Secret Garden se numește locația), unde am mâncat câteva dintre deliciile tradiționale.

Burj Khalifa

Cea mai înaltă și impresionantă clădire din lume se află în orașul tuturor excentricităților și al posibilităților arhitecturale. Inaugurat în 2010, Burj Khalifa are o înălțime de 828 metri și numără 160 de etaje. Bineînțeles că această clădire a doborât și alte recorduri mondiale precum: cele mai rapide ascensoare (aproximativ 4 etaje pe secundă), piscina aflată la cel mai înalt nivel (76), moscheea situată la cel mai înalt etaj (58) și curiozitățile pot continua.

Cea mai simplă cale de a vizita turnul este o excursie până la punctul de observație de la etajul 124 (cea mai frumoasă și convenabilă viziune asupra orașului și depărtărilor). Biletele trebuie rezervate și cumpărate în avans de aici. Prețul unui bilet până la etajele 125+124 variază în funcție de momentul zilei, noi achitând 280 AED pentru două persoane în prima parte a zilei.

Dubai Mall

Impresionantul mall și cel mai extins din lume se află la poalele clădirii Burj Khalifa. Cu peste 1200 de magazine, extinse pe 4 etaje, acesta este raiul shopaholicilor. Echipează-te cu răbdare, papuci comozi (căci vei merge –la modul cel mai serios- kilometri întregi), o haină ceva mai groasă (căci aerul condiționat este necruțător) și, bineînțeles, dacă te simți pregătit, ceva cash sau card. Îți mai pot spune că în acest mall se găsește un Atm de unde poți scoate, la propriu, lingouri de aur.

Tot în incinta mall-ului vei găsi o lume sub-marină surprinzătoare, pe care o poți admira în Dubai Aquarium. Cea mai impresionantă trăsătură a acvariului este panoul de vizualizare, îndreptat spre magazine, plin de viață marină, de la pisici de mare, rechini-tigru la pești tropicali. Acest panou poate fi vizualizat fără a vizita efectiv acvariul (care are prețuri de intrare începând de la 100 AED).

Odată ce ai ieșit din mall, urmezi promenada pe traseul care te va purta în jurul celor mai faine fântâni din Dubai. Dacă vii spre înserat, vei avea parte de un spectacol perfect de lumini, culori și sunete. Proiecțiile de pe Burj Khalifa și unduirile apei în ritmul muzicii realizează o atmosferă demnă de un oraș inovativ și excentric, precum Dubaiul.

Miracle Garden

O grădină cu adevărat miraculoasă, căci așezarea sa este chiar în plin deșert. Vei descoperi aici o oază plină, colorată și foarte întinsă, miresme parfumate și povești înflorate.

Prețul de intrare în grădină este de 45 AED/persoană, iar drumul până aici l-am parcurs cu bus-ul luat de lângă Mall of Emirates. Biletul nu este unul fizic ci funcționează tot pe bază de cartelă, iar aceasta trebuie achiziționată și încărcată numai în stațiile de metrou.

Dubai Marina

Sau „Noul Dubai”, acest cartier este un oraș în interiorul orașului, o densitate uimitoare de zgârie-nori, restaurante, hoteluri, cafenele și nenumărate iahturi.

Safari în deșert

Cea mai tare experiență pe care am trăit-o în această săptămână a fost cu siguranță aventura din deșert, o experiență desăvârșită pe care o voi prezenta pe îndelete în următorul articol, așa că stay tuned.

Burj al Arab și plajele publice

Cel mai atractiv obiectiv de pe coasta Dubaiului est, cu siguranță, acest hotel de 7 stele, Burj al Arab („turnul arabilor”), o bijuterie construită pe o insulă artificială, la care nu au acces muritorii de rând. Noi ne-am mulțumit să admirăm de la distanță structura impresionantă, de pe plaja publică Umm Suqeim, plajă potrivită turiștilor care vor un loc mai tihnit.

Atlantis și Palm Jumeirah

Vizibilă chiar și din spațiu, Palm Jumeirah este una dintre cele trei proiecte de insule artificiale în formă de palmier. Am avut șansa de a vedea din avion forma binecunoscută a acestei insule și nu am mai ajuns efectiv pe ea. La capătul îndepărtat al acestei aglomerări arhitecturale se află complexul turistic Atlantis, ce abundă în atracții costisitoare și excentrice.

Ras al Khor – sactuarul vieții sălbatice

Un loc în care nu am mai ajuns, dar pe care puteți să-l treceți în itinerariul vostru este Ras al Khor, care adăpostește cel mai mare sanctuar al păsărilor din Emiratele Arabe Unite, ce găzduiește până la 15000 de păsări într-o singură zi, dintre care 1500 sunt numai păsări flamingo.

To be continued…

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
http://calatorcudor.ro/o-saptamana-in-dubai/
Twitter
Pinterest
14

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: