Am pornit din Iași spre Dobrogea chiar la începutul lunii mai, când vremea se arăta numai bună în partea asta a țării. La drept vorbind, am ținund cont și de faptul că în Măcin e mai bine să vii în această perioadă și nu pe arșița verii care te doboară la propriu, așa că știam că momentul potrivit era acum.
Aparținând celor mai vechi munți din țara noastră (Munții Dobrogei), cu o vârstă de peste 300-400 milioane de ani (în comparație cu Carpații care au luat naștere în urmă cu 65 milioane de ani), Munții Măcin se deosebesc prin aspectul erodat și înălțimile joase, care nu depășesc 467m (Vârful Țuțuiatu).
Despre cazare
Fiind prima dată în aceste locuri și nedorind să stăm de astă dată la cort, am ales să înnoptăm în Brăila. De ce tocmai aici? Well… Decizia de a pleca a fost una spontană și curând ne-am dat seamă că e taman weekendul prelungit de 1 mai. Ceea ce a ne-a dat bătăi de cap, căci puținele locuri de cazare din apropierea muntelui erau demult epuizate. Noroc de orașele mai mari din apropiere. Știam că trebuia să parcurgem cu mașina vreo 20 de km în plus și aveam de trecut cu bacul peste Dunăre, dar asta a fost cea mai bună variantă. Având în vedere că am făcut rezervare în dimineața plecării, nu aveam cine știe ce așteptări, dar, cu toate astea, am găsit un loc chiar bunicel, nepretențios, într-o zonă liniștită a orașului.
Cum ajungi aici
A doua zi dimineață am trecut Dunărea și ne-am îndreptat spre localitatea Măcin, de unde am urmat drumul spre Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (în direcția comunei Cerna). La ieșirea din oraș am cotit stângă, pe un drum neasfaltat, în linie dreaptă, iar după câțiva kilometri am zărit mânăstirea. Lăsăm mașina pe tăpșan, alături de celelalte, și ne avântăm înainte pe traseu.
Trecerea cu bacul din Brăila-Smârdan este non-stop, iar pentru o mașină cu doi pasageri prețul este de 22 lei. Mai există și varianta de traversare a Dunării din Galați-I.C.Brătianu (vezi aici programul).
Circuitul pe Culmea Pricopanului
Mânăstirea Izvorul Tămăduirii – Izvorul Fântâna de Leac – Vf. Caramalău – Șaua Șerparu – Vf. Vraju – Șaua Sulucu – Vf. Piatra Râioasă – Vf. Sulucul Mic – Vf. Sulucul Mare – Mânăsirea Izvorul Tămâduirii (vezi harta la finalul articolului)
Varianta video a turei noastre o găsești AICI sau aici.
Culmea Pricopanului o constituie creasta secundară a munților Măcin care este și cea mai spectaculoasă datorită formațiunilor geologice aparte și a panoramelor vaste asupra Depresiunilor Măcin și Luncavița, asupra Dunării și orașelor Brăila și Galați.
Traseul are undeva la 8km (dar Strava mi-a arătat că am parcurs 9,9km) și este destul de solicitant având în vedere diferența de nivel de peste 400m. Chiar dacă, în aparență, munții Măcin sunt mici și inofensivi, ei nu trebuie subestimați, căci suișurile și coborâșurile te testează cum nu ai fi crezut.
În poiana de lângă mănăstire se poate campa, iar sursă de apă găsești la Izvorul Fântâna de Leac (vara poate fi secat).
Noi nu ne-am întâlnit cu celebra broască țestoasă din Măcin, în schimb, ne-a ieșit în cale gușterul vărgat dobrogean.
După o noapte cu febră mare, frisoane și migrenă, nici nu îmi imaginam că voi mai putea ajunge până aici. Acum eram în cale afară de fericită pentru că mi-am revenit miraculos și mă puteam bucura de peisajul dobrogean de la înălțime.
Am mers vreme destulă pe culme, am mai luat câte o pauză de masă, apoi iar urcam, iar coboram și tot așa.
Când ne apropiam de final, spre ultima coborâre, traseul s-a intersectat cu un râu sau ceva asemănător, căci poteca era super alunecoasă și greu de abordat. Vai de cei care erau in converse sau papuci necompatibili cu muntele (căci da, mulți erau așa „echipați”).
După această porțiune (mai mult sau mai puțin prin pădure), ieșim la drumul pietruit care anunța sfârșitul circuitului. Per total, durata traseului nostru a fost undeva la 4 ore și un pic, cu tot cu opriri. Harta traseelor din Munții Măcin arată cam așa (click pe ea pentru a downloada):
Chiar dacă ceasul era trecut de ora 15, aveam planuri mari în continuare. Voiam să urcăm pe vârful cel mai înalt, Țuțuiatu, dar pe un traseu diferit. Continuarea în articolul următor…