Meleaguri scoțiene: 2. Insula Skye

Înainte de a ajunge și de a vorbi pe îndelete despre Isle of Skye e musai să facem o oprire la Castelul Eilean Donan. Este poate cel mai misterios castel din Scoția, foarte popular și apreciat de toți vizitatorii care îi trec pragul. Dar cel mai spectaculos este mediul înconjurător, cadrul natural în care se amplasează această construcție a timpurilor vechi. Prețul unui bilet de vizitare este de 11 lire de persoană, dar merită pe deplin să te întorci într-o lume fascinantă, demult uitată.

Țin să cred că Insula Skye este cea mai frumoasă și diversificată insulă a Scoției. Vei găsi aici numeroase forme de relief, imagini contrastante, vei putea face tot felul de incursiuni, drumeții și hiking-uri, pe scurt, nu vei avea timp de stat locului. Noi ne-am ales o cazare în zona coastei de nord a insulei, rezervată din timp pe Airbnb, o locație cu totul deosebită, într-un cadru rustic, pustiit de agitație și de oameni. Am avut pentru câteva zile un cottage specific zonei, de care ne-am bucurat mai mult seara, când ne întorceam din aventurile zilei.

Iată, așadar, ce am văzut, făcut și plăcut în cele trei zile de hoinăreală (vezi harta insulei la finalul articolului):

Old Man of Storr

Cel mai cunoscut loc din Insula Skye, aparținând zonei Trotternish, Old Man of Storr reprezintă o formațiune de stânci, asamblate de când lumea într-un mod cu totul năucitor. Spectaculosul locului este redat atât de stâncile ancestrale cât și de depărtările vizibile din punctele cele mai înalte. Din strada principală, unde cu chiu cu vai găsești un loc de parcare, vei începe o drumeție de circa o oră și un sfert până sus, un traseu mediu din punct de vedere al dificultății, puțin mai greu fiind în zilele ploioase, când se formează o mlaștină ceva mai problematică. Noi, însă, am prins o vreme cum nu se putea mai frumoasă, poate chiar prea însorită și caldă pentru Scoția. Nu există taxă de rezervație, în schimb am observat pe poarta de la intrarea pe traseu un program de vizitare, care te obligă să-ți termini drumeția înainte de ora 20. Fiind cel mai căutat și popular traseu al locului, fii pregătit să întâlnești mulți oameni în cale. Dar merită pe deplin tot efortul depus.

Durata totală a drumeției: 3h

Distanță: ∼5km

Dificultate: medie

(fotografie realizată de Alex, din dronă)


Kilt Rock

Această formațiuni de stânci și roci de pe coasta nord-estică a insulei este impresionantă datorită Cascadei Mealt, o cădere de apă de 90 de metri ce îți taie respirația. Foarte fotogenică, în special din dronă, această cascadă este pe bună dreptate o adevărată bijuterie naturală.


Farul de la Neist Point

Cu siguranță acesta este locul meu preferat din întreaga insulă. O coastă cu totul specială, abruptă de îți taie răsuflarea, în care se îmbină muntele cu marea, stâncile cu admirabilele construcții ridicate chiar pe margine. Farul întregește peisajul, făcând din acest loc o adevărată atracție turistică. Drumul până aici este extrem de îngust (cu o sigură bandă de mers), iar noi am întâlnit destule rulote de dimensiuni măricele care încercat să se strecoare fără sorți de izbândă. Odată ajunși în apropiere, am lăsat mașina și am luat-o la pas spre locul în care speram să avem o vizibilitate mai bună. Traseul real te duce spre far, coborând și urcând stâncile, însă noi am preferat să mergem pe marginea coastei. Și bine am făcut pentru că perspectivele au fost mult mai faine, iar zona mult mai liniștită.

Durata totală a traseului (spre far și înapoi): 1h jumătate

Distanță: 4,4 km

Dificultate: medie


The Quiraing

Un fel de Transfăgărășan scoțian, cu o mulțime de curbe, trasee de drumeții și vederi demne de admirat, The Quiraing este o porțiune celebră din Trotternish, ce leagă localitățile Uig și Staffin. Noi am prins o ploaie mocănească (chiar în trecătoare) care nu a dat semne să se oprească sau să se îndure de noi. Așa că am admirat în grabă, ne-am adăpostit în mașină și duși am fost.


Fairy Pools

Situate în vecinătatea munților The Black Cuillin, aceste cascade sunt un deliciu pentru ochii oricărui drumeț dar și pentru cei curajoși care vor să înoate într-un mediu teluric, sălbatic. Traseul este unul simplu de circa 2,4 km și te poartă spre munți, traversând un număr impresionant de căderi de apă.


Fairy Glen

Deasupra localitatății Uig se află un loc mai puțin cunoscut dar care face deliciul unei plimbări de după-amiază. Valea zânelor, cum este și denumită această zonă, are ceva mistic și o energie nemărginită. Poveștile de altădată parcă iau viață între aceste dealuri cu forme ireale, unul dintre ele fiind denumit Castelul Ewan (pe care se și poate urca).


Castelul Duntulm

De fapt, tot ce a mai rămas din castel sunt niște ruine, care cică ar fi bântuite. Noi am explorat zonă într-o seara la apus, fiind foarte aproape de cazare, lângă Kilmuir. Dar nu am remarcat nimic neobișnuit înafara oilor pe care le găseai cățărate prin cele mai ciudate locuri. Tot ce am simțit a fost o binecuvântată liniște și o binevenită ploaie scoțiană. Drumul cu mașina până la castel este impresionant, stâncile având forme deosebite ca cele din Game of Thrones.


Castelul Dunvegan

În trecere spre Farul de la Neist Point ne-am oprit și la acest castel ascuns undeva în spatele porților metalice. Interesant d menționat este faptul că acest castel a aparținut și a fost ocupat de același Clan MacLeod de la începuturile lui (circa 1200) și până astăzi. Construcția ce poate fi vizitată în prezent a fost reconstruită în secolul al XIX-lea într-ul stil medieval și este amplasată pe o stâncă la marginea apei. Taxa de vizitare a castelului și a grădinii este de 13 lire de persoană.


Portree

Fiind și cel mai populat oraș al insulei, Portree este destul de agitat și aglomerat, având însă spiritul unei localități scoțiene, cu oameni îmbrăcați în kilt cântând la cimpoi (aș zice mai degrabă că am nimerit în mijlocul unui festival). Celebrele căsuțe colorate de la marginea apei sunt de-a dreptul irezistibile.

Va urma…

Vezi aici și jurnalul video al călătoriei.

Arată și prietenilor:
Facebook
Google+
https://calatorcudor.ro/meleaguri-scotiene-2-insula-skye/
Twitter
Pinterest
10

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: