Croația se mândrește cu acest parc natural al lacurilor Plitvice (intrat pe lista UNESCO) și are și de ce. Cele mai fantastice culori naturale (fără Photoshop) le găsești aici. Să nu uităm și de cele 16 lacuri și 92 de cascade. Vizitasem o foarte mică parte a acestui parc natural acum ceva ani (opt să tot fie) într-o tabără de vară, alături de domnul diriginte, și știam cam ce frumuseți poți găsi la Plitvice. Dar ce mi-a fost dat să văd de astă data, a întrecut așteptările.
Chiar dacă se arătau ceva nori încărcați în depărtare, ne-am făcut curaj și am plecat spre rezervație (aveam de parcurs drumul Zagreb – Plitvice, distanță ce o străbați în două ore). Planul era să ajungem cât mai devreme pentru a putea face traseul B, care pornește de la intrarea nr. 1 și durează undeva la 3-4 ore. Iar a doua zi de dimineață urma să mai dăm încă o tură pe un alt traseu.
Acest parc are două întrări de acces, fiecare cu o parcare super mare (care se plătește pe oră/1 euro). De la fiecare intrare poți alege ce traseu vrei să parcurgi, în funcție de timpul pe care îl ai la dipoziție, de dificultate și de minunățiile pe care vrei să le vezi.
Așadar… partea documentară:
Intrarea nr. 1 (Lacurile de Jos/Lower Lakes)
Traseul A: 2-3 ore – te poartă la cea mare cascadă din parc Great Waterfall (78 de metri)
Traseul B: 3-4 ore (se poate începe și de la intarea nr. 2) – pe lângă cascadă, vezi bună parte din lacurile cu nuanțele specifice, mergi atât cu vaporașul electric cât și cu trenulețul
Traseul C: 5-6 ore (se poate parcurge și de la intrarea nr. 2) – lacuri, cascade, vaporașe, trenuleț
Traseul K: 6-8 ore – te plimbi prin toată rezervația
Intrarea nr. 2 (Lacurile de Sus/Upper Lakes)
Traseul E: 2-3 ore – vezi cele mai multe cascade ale parcului
Traseul F: 3-4 ore (se poate parcurge și de la intrarea nr. 1 și este asemănător cu traseul B)
Traseul H: 5-6 ore (se poate și de la intrarea nr. 1 și este asemănător cu traseul C)
Traseul K: 6-8 ore – te plimbi prin toată rezervația
Prețul este același indiferent ce traseu ai alege. Poți opta să cumperi bilet pentru o zi (180 de kuna – 24 euro) sau pentru două zile (280 kuna – 37 euro), cea de a doua variantă fiind mai bună daca vrei să explorezi mai mult. Prețul este în moneda națională și poate varia în funcție de sezon. Totodată, ai inclusă în această suma și plimbarea cu vaporașul și cu trenulețul. Trebuie doar să ai grijă de bilete pentru ca vei avea nevoie de ele la verificare.
Acestea fiind spuse, intrăm în parc. De sus ne așteapta o panoramă faină a ceea ce urma să vedem îndeaproape. Click și poza a ieșit din Polaroid (căci da, de astă dată l-am luat cu mine). Coborăm și ne îndreptăm spre cea mai mare cascadă a parcului, Great Waterfall (78 de metri). Ne stropește din toate direcțiile și ne arată cât de puternică și frumoasă poate fi. Mergem apoi și savurăm pe îndelete nuanțele ireale ale lacurilor parcului. Chiar daca sunt destui oameni pe traseu, asta nu ne împiedică să ne oprim din loc în loc pentru o poză și pentru o exclamație.
Pe traseu întâlnești și un loc mare de popas unde poți mânca ce ai adus de acasă sau de unde poți cumpăra de-ale gurii ori câte un suvenir. Tot de acolo se așteaptă și vaporașul care traversează cel mai mare lac al parcului.
În cea de a doua zi, am ales intrarea nr. 2 si traseul E (partea opusă a parcului pe care nu am vizitat-o în ziua anterioară). Am rămas fascinați de câte cascade și lacuri pot exista într-un areal așa de restrâns și de câți oameni pot încăpea pe o cărare așa îngustă.
Câteva sfaturi:
- Vino cât mai de dimineață pentru a evita pe cât posibil coada cea mare de la casa de bilete și aglomerația de pe traseu (de preferat înainte de ora 8);
- Cumpără-ți o hartă a parcului pentru a putea să te ghidezi mai bine (pont: îți rămâne și ca suvenir);
- Ia-ți bilet pentru două zile și fă două trasee care se acopere toată suprafața parcului;
- Te sfătuiesc să începi cu intrarea nr. 1;
- Păstrează biletele pentru ca vei fi verificat la urcarea în vaporaș;
- Zilele de vară pot fi foarte călduroase, așa că nu uita crema de soare și hainele lejere; pentru cele ploaioase, o pelerină e de ajuns;
- Nu strică să îți iei o gustare de acasă pentru că traseele sunt lungi (dar lejere) și pofta de mâncare vine repede;
- Nu uita să te hidratezi;
- Păstrează-ți calmul (și echilibrul) chiar dacă cărarea e plină de oameni care caută cele mai bune unghiuri pentru poze;
- Savurează momentul!